Kamyonet Lastikleri Tamiri Nasıl Yapılır?

16.03.2022
929

Kamyonet lastiklerinin havasının inmiş olması, lastiğin batan bir cisim veya sibop arızası sebebi ile hava kaçırdığı anlamına gelir. Bu durumda tamire ihtiyaç duyar. Kamyonetlerin bazılarında arka tekerleri çift tekerdir. Bu tür kamyon tekerinin arızasında, araç yüklü değilse en yakın lastik tamir servisine seyir halinde gitmesinde sakınca yoktur. Ancak aracın yüklü olması durumunda veya ön tekerlerden biri arızalı olması durumunda, kamyon güvenli bir alınarak çekilerek servis yardımı alınır. Kamyon lastikleri tamiri nasıl yapılır? Birçok kamyonet sürücüsü teorik olarak bilgi sahibidir. Ancak kamyonet lastiği tamiri profesyonellik gerektiren bir işlemdir.

Kamyonet Lastikleri Sökme İşlemi

Aracın lastik servisine gidecek imkanı yoksa araç güvenli alanda konumlandırılır. Arızalı lastik dışında kalan arka lastiğin ön ve arka kısmı takozla beslenir. Güvenlik için aracın ön ve arka kısmanı uygun konumda reflektör konumlandırılır. Hava karanlıksa dörtlü flaşörler aktif edilir. Yedek lastik yerinden uygun aparatlar kullanılarak çıkartılır. Arızalı lastiğin bulunduğu kısma kriko konumlandırılır. Bijonlar öncelikle, bijon anahtarları ile gevşetilir. Lastiğin yerden teması kesilene kadar kriko yardımı ile araç kaldırılır. Teker yerinden çıkartılarak, aynı yöntemle yedek lastik takılarak lastik servisine intikal ettirilir.

Kamyonet Lastikleri Tamiri Nasıl Yapılır?

Kamyonet Lastikleri Tamiri Nasıl Yapılır?

Kamyonet Lastik Tamir İşlemi

serviste teknik elemanlarca öncelikle aracın hava kaçırdığı nokta tespit edilmelidir. Bunun için öncelikle lastik basıncı artırılır. Sıvı kontrolü ile nokta tespit edilir. Lastik sibop iğnesi sökülerek hava boşaltılır. Sonrasında lastik sökme-takma makinesi ve levye kullanılarak, lastik janttan ayrılır. Hava kaçırılan noktada çivi ve benzeri metal varsa uygun aparatlarla çıkartılır. Hava kaçıran nokta temizlenerek, uygun yama yapılır. Tekrar janta takılır. Kaçak siboptan veya iğneden kaynaklı ise değişimi yapılarak, makinede tekrar janta montajı yapılır.

Kamyonet Lastik Balans İşlemi

Araç lastikleri her tamir veya değişim sonrasında mutlaka balans ayarı yapılması gerekir. Araca uygulanan yama, sökme ve takma işlemi araç lastiklerinde balans bozulmasına sebep olur. Bu durum aracın seyri sırasında balanslı, yani sarsıntılı seyretmesine neden olur. Lastiğe balans işlemi yapıldıktan sonra, araca sökme yönteminin tersi konumda montajı yapılır. Yedek lastik eski konumuna yerleştirilir.

Kamyonet Lastik Tamir İşleminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Havası inik lastikle seyredilmemelidir. Bu durum aracın kontrolden çıkmasına yol açar. Ayrıca can güvenliği açısından sakıncalıdır. Araç kriko ile kaldırıldığında, mutlaka takoz beslemesi yapılmalı, kriko aşırı yükte bırakılmamalıdır.

 

 

 

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.