Lastik Kaplama Nasıl Yapılır?

18.03.2022
329

Lastiklerin yüzeylerinin aşınması performansı düşürür. Aynı zamanda can güvenliği açısından da tehlikelidir. Lastiğin tekrardan kullanılabilir hale gelmesi için yüzey kaplaması yapılır. Bu işlem sonucunda lastik eski performansına kavuşurken, aynı zamanda maliyeti düşürür.

Lastik kaplama nasıl yapılır? Sorusuna verilebilecek en güzel cevap, lastiğin yeniden giydirilmesidir. Yani lastik yeni bir yüzeye, yeni dişlere sahip olur. Bu sayede eksi performansına tekrar kavuşur. Bu sayede lastik tekrardan kullanılır hale gelirken, kullanıcıyı yeni bir lastik maliyetinden kurtarır.

Lastik Kaplama Nedir?

Lastik kaplama işleminin 1925 yılından beri uygulandığı bilinmektedir. Eskiyen lastiğin dişleri aşınarak performansını yitirir. Bu durum can ve mal güvenliği açısından sakıncalar ortaya çıkartır. Zemine tutunamayan lastikler yeterince görevini yerine getiremez.

Lastik kaplamanın avantajları;

  • Lastik maliyetinden %50 tasarruf sağlar.
  • Kaplama yapılan lastik zemine daha iyi tutunacağı için yakıttan tasarruf sağlar.
  • Lastik üretiminde kullanılan maddeler ithal ürünlerdir. Lastik kaplama işlemi ülke ekonomisine katkı sağlar.
  • Kaplanan lastik atıl duruma gelmediği için, çevreci bir işlemdir.

Bu sayede ekonomiye katkı sağla. Lastik kaplama işleminde, lastik dış yüzeyi hatalarından ayıklanarak, yeniden kauçuk kaplama yapılır. Standartlara uygun dişlere sahip lastikle, istenen performans elde edilmiş olur.

Lastik Kaplama Nasıl Yapılır?

Lastik Kaplama Nasıl Yapılır?

Lastik Kaplama Güvenilir Mi?

Lastik kaplamanın güvenirliğine ilişkin, Amerika’da uçak lastikleri kaplama işlemine tabii tutulmuş, 200 kez güvenli bir şekilde uçakların iniş ve kalkış yapmıştır. Üstelik 6 kez kaplama yapılmasına rağmen, aynı performansı göstermiştir. Kaplama işleminin güvenli olması için, bu işte güvenilir firmaların tercih edilmesi önemlidir.

Kaplanan Lastiğin Ömrü Ne Kadar?

Kaplanan lastik, kullanıldığı şartlara, iş yüküne, sürücü performansına ve kaplama yapan firmanın nitelikli oluşuna göre değişiklik gösterir. Kullanılan malzemenin ve yapılan işlemin nitelikli olması durumunda, standart üretilen lastiklerin ömrüne sahiptir.

Lastik Kaplama Çeşitleri Nelerdir?

Lastik kaplama yöntemleri, sıcak kaplama, soğuk kaplama, remix kaplama ve orbit kaplama olmak üzere, 4 çeşit kaplama yöntemi vardır. Türkiye’de genelde soğuk ve sıcak kaplama yöntemleri uygulanır.

Lastik Kaplama Ne Zaman Yapılmalı?

Lastik kaplama işleminde amaç, performansı düşen lastiğe, eksi performansının kazandırılmasıdır. Genellikle yüzey kalınlığının 5 milimetre altına düşmesi durumunda uygulanmaktadır. Ancak durum lastiğin özellikleri ve performans kaybı ölçülerek, lastik kaplamasına karar verilmelidir.

 

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.