En İyi Alanya Yangın Söndürme Ekipmanları ve malzemeleri firmalarının İletişim ve Hizmetlerine esnafvitrinim.com aracalığı ile ulaşabilirsiniz.
Hem kimsenin başına gelmemesini dilediğimiz hem de eksik olmamasını istediğimiz bir konu da yangın ve söndürücü sistemler olarak ortaya konabilir.
Bu açıdan bakıldığında yangın ve söndürücü sistemler biraz doktorlara benzetilebilir, hem eksik olmasınlar hem de yolumuz düşmesin isteriz.
Hata Kabul Edilmez
Bir felaket olarak algılanan yangınlara karşı hem ikaz edici hem de söndürücü sistemler vardır. Yangın söndürme sistemleri, yangın algılama ve ihbar sistemleri, duman kontrol ve tahliye sistemleri ile pasif yangın koruma sistemleri bu çalışmalar içindedir. Eskiden özellikle resmi kurumların koridorlarında gördüğümüz kırmızı kovalar artık gerilerde kaldı.
Bu alanda sıfır hata ve sıfır risk ile devreye alınan bu uyarıcı ve çözümleyici sistemler (planlamalar) hem evlerde hem de işyerlerinde kullanılmaktadır. Hatta yüksek risk taşıyan endüstriyel tesislerde dahi dünya standartlarına uygun olan yangın önleme sistemleri kurulabilmektedir. Enerji , ulaşım, gaz ve petrokimya ya da lojistik gibi alanlar yangın riski yüksek iş sahalarıdır.
Söndürme Sistemleri
Sulu, köpüklü, gazlı, davlumbaz tipi ve yangın pompaları olarak gruplanan söndürme sistemleri yangın ikaz ve söndürme sistemleri olarak ele alındığında kıvılcım algılama, yangın dedektörleri gibi saha ekipmanları ile çeşitlenmektedir. Bunların çalışma prensibi algılama yapıldıktan sonra bir saniye içinde devreye giren sulu söndürmeye dayanır. Büyük olan yerlerde bu söndürme ekipmanının da yeteri kadar güçlü olması gerektiğini tahmin edersiniz.
Ayrıca bu saha ekipmanları çalışan diğer sistemlerden ayrı ve tamamen kapalı olarak monte edilirler. Duman dedektörleri de aynı prensiplerle çalışırlar.
En çok bilinmesi gereken husus ise belki söndürmeden daha çok işe yarayacak olan yangının çıkış sebeplerinin önlenmesidir. Böylece felaket yaşanmadan, alınacak tedbirlerle önlenmiş olunur. Yangını söndürmek değil, oluşmasını önlemek çok daha mantıklı bir yoldur ve risk yönetimi de bunu gerektirir.
Tedbir almak esastır ama pasif yangın koruma sistemleri ayrıca binadan çıkışa daha çok zaman yaratır, yapıyı daha sağlama alır, alev ve dumanın etkilerini azaltır ve yayılmayı önler. Sözü edilen bu pasif koruma zemin, duvar ve tavanlara, kablo, boru ve kanal tesisatlarının arasına monte edilir.
Yangın kapıları, yangın perdeleri, yangına dayanıklı asma tavan, yangın durdurucu harç, yandın durdurucu taş yünü gibi ekipmanlar pasif korunma içindedirler.
Görüldüğü gibi yangın söndürme sistemleri nelerdir sorusunun günümüzde artık kırmızı yangın kovalarından öte ayrıntılı bir yanıtı vardır. Teknelerde yangın söndürme ise öncelikle köpük püskürten yangın tüpleri ile yapılır. Bu tüpler her yıl ilgili bayiler tarafından gözden geçirilir ve mühürlenir.
Yangın tüplerinin kullanılması hakkında “
yangın tüpü yönetmeliği” yayınlanmıştır.
Yangın Haberleri Can Yakıyor
Haberlerde zaman zaman işittiğiniz fabrika ve atölye gibi yerlerde çıkan yangınların hem mal hem de can kaybına neden olduğunu bilirsiniz. Pek çok kişiye ekmek kapısı olan bir atölye bir gecede yanıveriyor. Bu yüzden endüstriyel üretim yapılan yerlerde hem önleme hem de yangın söndürme konusu çok daha önemlidir. Yangın söndürme sistemleri nasıl çalışır sorusunun yanıtı özellikle bu tip işyerlerinde çok daha iyi bilinmelidir.
Can yakan yangın haberleri bazen ormanlardan da geliyor. Bu alandaki önleme ve söndürme çalışmaları ise apayrı bir uzmanlık konusudur. Bizim en başta söyleyeceğimiz ormanı bekçilerin değil, bilinçlenmenin koruyacağıdır.
Tarihe meraklı olanlar her zaman için kayıtlara geçmiş büyük yangınları da merak ettiler. 1666 yılında Londra’da çıkan yangın ahşap olan yapıları da kül etti. Ama hiç umulmayacak bir sonucu daha oldu. O yıllarda çok can alan vebanın etkileri de yangında temizlendi.