Kelime anlamı olarak değiştirme veya değişiklik anlamına gelen tadilat sözcüğüne bugün çoğunlukla sayıları gittikçe azalan terzi dükkanlarının ilanlarında rastlıyoruz. Ya da tadilat ve boya işleri yapılır gibi ilanlar aklımıza küçük çaplı inşaat işlerini getiriyor.
Mutfaktan, Banyoya kadar, Salondan Balkona kadar ister eviniz ister ofisiniz yaşam alanlarınızın her köşesinde ihtiyacınız olacak tüm ustaların hizmetlerini faaliyetlerini ve yaptığı işleri internet ortamında gösterecek olan en doğru, en güvenilir rehber sitesi, esnafvitrinim.com aracılığı ile diğer meslektaşlarına göre 1 adım öndedir. Ev yada Ofisinizde tadilat ve tamirat işlerinde bir taraftan yenileme çalışması yaparken strese girip hasta olmayın. İşi uzmanlarına bırakın, çileden ve stresten uzakta bir çalışma ile siz yapılan işlerin sadece keyfini çıkartın. Evlerinizdeki tüm sorunlarınızı profesyonel ekipleri ile esnafvitrinim.com aracılığı ile ulaşın.
Tüketim toplumunun havasına uyarak büyüyen yeni nesil, tadilat sözcüğünün anlamını bile bilmeyebilir. Eskiyenin yerine yenisini almak, hatta ürünün eskimesini bile beklemeden bir üst modele geçmek tüketim psikolojisinin ve genç neslin alışkanlığı oldu. Tadilat yenileme anlamı ile bu anlayışına sanki kendi başına karşı duruyor. Elinizdeki ürünü bir parça gayret sarf edip yenileyerek bir süre daha kullanabilirsiniz demeye getiriyor.
Çarşılarda Tadilatla Uğraşan Küçük Esnaflar
Özellikle giyim eşyalarını yenileme anlamında kullanıldığında tadilat var olanı değerlendirme, tasarruf etme, gereksiz harcama yapmama gibi çağrışımlar yaratıyor. Pantolon paçalarını kişiye göre ayarlayan terzileri veya çabuk eskiyen gömlek yakalarını iç dış yaparak gömleği bir süre daha giyilebilir hale getiren ev kadınlarını birer tadilat ustası sayabiliriz. Çarşıdaki pasajların dibindeki küçük dükkanlarda gördüğümüz çaydanlık ve tencere sapı tamir edilir, şemsiyeler onarılır gibi ilanlar da tadilat konusunda emek veren küçük esnafları işaret eder. Bu konuda gene sayıları gittikçe azalan ayakkabı tamircileri de günümüzde nostaljik hale gelmiş tadilatçılardır. Bu çeşit tadilat işlerini yapan esnafın gelişen hazır giyim ve ayakkabı sektörü karşısında yok olup gittiği bir gerçektir.
Sözleşmelere Göre Tadilat
Kış gelince tadilata giren turistik tesisler ise kelimeyi günlük hayatımızda daha geniş çaplı yaşatıyorlar. Genellikle bahar aylarında, kış boyu boş kalan yazlık evlerde tadilata kesin ihtiyaç duyulur, örneğin güneş enerjisi sistemlerinin elden geçmesi gibi. Bu çeşit yazlık yörelerde badana, boya ve tadilat işleri yapılır gibi ilanlar sık sık görülür.
Aslında yapı sektöründe tadilat işleri sözleşmelere göre yapılan önemli işler kapsamında ele alınmaktadır. Ev tadilatı, apartman tadilatı, çatı tadilatı gibi, işin ne olduğu açıkça belirtilerek taraflar arasında yapılan bu sözleşmelerin noter onaylı olması daha iyidir. (Tarafların isimlerinin açıkça belirtilmiş olmasına dikkat edin.) Örneğin binanın pencerelerine sonradan demirlik yapılması gibi bir iş tadilata girer. Ya da evinizde dekorasyon ve boya rengi değiştirmeyi düşünüyorsanız yapılacak tadilat ve dekorasyon sözleşmesi işi daha sağlama alacaktır. Her konuda yardımcı olmaya hazır internette hazır sözleşme örneklerini görebilir, hiç olmazsa genel bir bilgi bulabilirsiniz. Tadilat yenileme işleri sonrasıysa binalarda gene büyük çaplı bir temizlik gerektiğini tahmin etmek güç değildir.
Yapı Sektöründe Tadilatlar
Evlerde yapılacak tadilat işlerinin bazıları için özel izinler almak gerekir. Bu izinler tadilat ruhsatı ile geçerli hale gelirler. (Belediyeler başvuru sonrasını takip eden 30 gün içinde mülk sahibine bu ruhsatı vermektedir.) Binanın dış siluetinde yapılacak değişikler veya binaların kolon kiriş gibi taşıyıcı sistemlerinde yapılması düşünülen yenilemeler için mutlaka belediyelere başvurmalısınız. Yoksa bina kaçak yapı durumuna düşer. Balkonları camla kaplatmak işi binanın dış cephesine ait bir iş olduğu halde genelde bu izinlerin dışındadır.
Binaların iç kısımlarındaki tadilatlar ise izne tabii değildir. Örneğin badana, elektrik aksamı yenileme, fayans veya parke döşeme, sıhhi tesisatın iyileştirilesi gibi işler yapı siluetine etki etmediği için izin almayı gerektirmez. Yapı ve tadilat yenileme işleriyle uğraşanların kişilerin can güvenliği açısından büyük çaplı bina tadilatlarında kurallara uyması gerekir. Apartmanların giriş katlarındaki taşıyıcı kolonların kesilerek araba galerisi haline dönüştürülmesi bu çeşit kusurlu ve tehlikeli tadilatların yaygın örneğidir. Bedeli ne yazık ki depremlerde ortaya çıkmaktadır.
Giriş Yap
Üye Ol
Şifremi Unuttum
Şifrenizi sıfırlamak için sisteme kayıtlı E-Mail adresinizi girmeniz gerekmektedir. Şifre sıfırlama
bağlantısı bu mail adresine gönderilecektir.