Teknoloji her işi etkiledi ama gösteri dünyasına etkileri sahne ışık ve ses sistemleri alanında çok daha fazla oldu.
Gelişen teknoloji, yoğunlaşan nüfus gibi kavramlar hizmet sektörü içinde sayılan pek çok faaliyet alanını neredeyse baştan aşağı değiştirdi ve buna en iyi örnek de sahne ışık ve ses sistemleri işidir dediğimizde ticaret hayatının bir gerçeğini de anlatmış oluyoruz.
Görüntünün Dayanılmaz Gücü
Görsellik kavramı bazı iş kollarında hem negatif hem pozitif anlamda büyük değişiklikler yarattı. Örneğin yazılı basın yani gazeteler görselliğin gücü karşısında zor duruma düştüler. Artık herkes bir şeyler okumak yerine bir şeyler seyretmeyi tercih ediyor.
Görsel medyanın etkilerini her yerde görmekteyiz. Savaşın yıkıcı etkileri sayfalar dolusu yazı yerine bir fotoğrafla çok daha iyi anlatılıyor.
Aynı şekilde gösteri dünyasında yer alan işler de değiştiler.
Sahne ışık ve ses sistemleri şimdilerde mutlaka görsel anlamda destekleniyor. Sahnede konuşanların veya şarkı söyleyenlerin arkasında görsel materyal akıp gidiyor.
Tamamen görsel sanatların içinde olan fotoğrafçılık bile digital çekimlerle bir üst seviyeye çıktı ve gelişimden payını aldı.
Sonuçta bir çeşit mekanik aksam sayabileceğimiz
sahne ışık ve ses sistemleri işi artık robot sahne ışıkları, dev ekranlar, uzaktan kumada edilen dev projeksiyon perdeleri, dünyanın öbür ucundaki konferanslara katılma gibi aşamaya geçti.
Okullarda çalan ziller bile ses sistemi olarak bizi şaşırtıyor. Adile Teyzenin çaldığı zil artık nostaljik obje oldu.
Ses Sistemlerinin Kullanım Alanları
Ama gene de profesyonel
sahne ışık ve ses sistemleri dediğimiz zaman değişmeyen gerçekler var. Birincisi bu materyale hayatın her alanında rastlanıyor. İkinci olarak ekonomide hizmet sektörü içinde sınıflanan bir iş kolu diye kabul ediliyor.
Üçüncü olarak da emektar uzatma kablolarının her yerde hala kullanıldığını söyleyebiliriz. Mikrofonlar, ses karıştırıcıları yani mikserler, hoparlörler, amfiler hemen akla gelen diğer emektar ses ekipmanı içinde sayılabilir.
Oto ses sistemleri de konumuza dahildir. Özellikle genç sürücüler arabadaki ses sistemini arabanın kendi gücü saymakta ve sonuna kadar kullanmaktadır.
Çarşıdaki dükkanından çay ocağına sipariş veren biri de basit bir ses sistemini devreye almıştır.
Okullar, üniversitelerde ders verilen amfiler, işyerleri, hastaneler, camiler, sinema ve tiyatro salonları ile konser salonlarında ses sitemleri sürekli kullanılmaktadır dersek evlerde kullanılan ses sistemlerini unutmuş oluruz.
Ev sineması gibi bir konforunuz varsa evinizde bir ses sitemi de var demektir. Ya da video çekip internette yayınlamaya meraklı biri gene kendine uygun ses ve görüntü sistemi oluşturmuştur.
Profesyonel Ses Sitemleri
Bu işin en popüler kullanım alanı ise seçim zamanlarında yapılan mitinglerdir. Meydanlarda kesinlikle mükemmel olması gereken profesyonel bir ses sitemi hayata geçirilir, gerektiğinde ışık ve görüntü sistemleri işin içine eklenir.
Ses sistemini müzik sistemleri olarak algılamak ise konser verenlerin işidir. Devasa prodüksiyonlarla hazırlanan bir konserde müzik sisteminin sorun çıkarması bir felakettir. Günümüzün şov dünyası artık sahneyi çok güçlü ışık ve görüntü sistemleri ile desteklemektedir.
Televizyon stüdyoları bu ekipmanın sanki tıkır tıkır çalıştığı yerlerdir.
Özel günlerde örneğin köprülerin üzerinde düzenlenen
ses ve ışık gösterileri de konumuza dahildir. Boğaziçi Köprüsü’nün veya
Eyfel Kulesi’nin ışıklandırılmış hali profesyonel ışık sistemi kurma işinin herhalde zirvesidir.
Belediye hoparlörlerinden yapılan yerel anonslar ise genelde bir türlü doğru düzgün çalışmayan ses sistemine işaret eder.
Bütün bu örnekler çevremizde sürüp giden sahne,
ışık ve ses sistemlerinin örnekleridir. Bu alanda çalışanlar ise yoğun emek harcayan hizmet elemanlarıdır.