Bir plastik çeşidi olan polivinilklorür kısaca PVC olarak konuşma dilimize yerleşti. Bu hammaddeden kullanım malzemesi yapanlara ise
PVC ustası diyoruz.
PVC denilen plastik çeşidinin geniş bir kullanım alanı var. Boru ve tesisat malzemeleri, cephe kaplamaları, elektrik kabloları, atık su arıtma boruları, kapı ve pencereler ile gıda ve ecza sektörünün bazı ürünleri PVC denilen polivinilklorürden yapılıyor. Temelde PVC bütün plastikler gibi, bir petrol türevidir.
PVC Tercih Nedenidir
Tesisatların döşenmesinde PVC tercih nedenidir, çünkü iyi bir ısı yalıtkanıdır, ısı kayıplarını büyük ölçüde engeller ve tasarruf sağlar. Alev aldığında kendiliğinden hemen söner ki bu husus yaşam alanlarındaki kullanımında güven sağlar. Çok hafif bir malzemedir, alüminyumdan bile hafiftir. Geri dönüşüme uygundur.
Özellikle pencere ve kapı üretiminde PVC’ye yönelmek inşaat sektöründeki ahşap kullanımını dolayısıyla da ağaç kesilmesini önleyecektir. Bu gibi faydalar sonucu PVC üretimi, günümüzde özellikle kapı, pencere, panjur imali alanında çoğalmış, işyerleri açılmış ve bu imalat hizmet sektörünün bir alt kategorisi olarak sınıflanmıştır. PVC’den yapılmış kullanma malzemesi üreten işletmeler küçük esnaf grubunda çalışmaktadırlar.
Ve bu iş grubu da bir sürü sorunla boğuşmaktadır. Hizmet sektörü, küçük imalat ve satışa yönelik çalışan PVC işi yapan firmalar tahsilat ve artan girdi fiyatları gibi ticari sorunlar yaşarken direk PVC üretimi yapan firmalar da sonuçta petrol gibi tamamen ithalata bağlı bir hammadde beklendiği için sıkıntı içindeler.
Kapı, pencere ve panjur gibi küçük imalatı gerçekleştiren ve satışını yapan küçük işletmeleri bugün çoğunlukla OSB denilen Organize Sanayi Bölgelerinde görüyoruz. Bu işletmelerin kapısında sürekli eleman aranıyor ilanı vardır. Çünkü ülkemizde orta ve küçük ölçekli üretiminde çalışacak kalifiye teknik eleman sıkıntısı her zaman yaşanmaktadır. Kimse teknik personel olarak çalışmak istemez.
Bu yüzden meslek liseleri ve meslek yüksekokulları açıldı ama gene de kimsenin hayali bir
PVC ustası olmak değil. Sanayide yatırım yapanların karşılaştıkları sorunlardan birisi de budur.
PVC profil firmaları, PVC granül firmaları, yumuşak PVC üretenler bu işkolunun içinde gruplanırlar.
Cam Balkonların Yaygın Kullanımı
PVC gibi yapı sektörünün desteklediği işten başka cam balkon yapımı da bir çeşit inşaat işi sayılabilir. Yaşam alanlarında balkon ve teras gibi kullanılabilir açık alanların cam balkon sistemleri denilen katlamalı camlarla kapatılması sonucu ortaya yeni ve yarı kapalı bir yaşam alanı çıkıyor. Parçalanan ama dağılmayan oto camları yapısında olan bu camlar yoğun ısı altında üretiliyorlar.
Özellikle arada kalmış ve kullanılmayan apartman balkonları böylece kullanılabilir hale geliyor. Bizde genelde ardiyeye dönüşen bu çeşit balkonlar böylece evin kullanılan metrekaresini çoğaltıyor. Dışardan bakıldığında da çok değişik renklerde üretilen cam balkon sistemleri binalarda estetik bir değişiklik yaratıyor. Dış yapıda bir değişiklik olmasına karşın yapı izni almayı da gerektirmiyor.
Aynı zamanda bahçelerde de böyle kısımlar, örneğin kış bahçeleri cam balkon ile aynı şekilde yapılıyor. Birbiri üstüne binen katlamalı yapı istendiği zaman açılıp kapanıyor. Düz, oval, yuvarlak, köşeli veya L tipi bütün zeminlere takılabilir.
Gerek PVC pencere sistemleri yapımı ile satışı ve gerekse cam balkon hizmet sektörü içinde yer alan mesleklerdendir. Dolayısıyla alıcı ile birebir ilişkiyi gerektirir ve müşterinin memnun olması esastır. İmalat ve montaj faaliyetin en önemli safhalarıdır. Evinize cam balkon yaptırmak istediğinizde firma öncelikle ücretsiz bir keşif hizmeti de sunacaktır.
PVC ve
cam balkon sistemleri günlük hayatımızın ve evimizin daha konforlu olmasını sağlarlar.