En İyi Alanya Ölçü ve Tartı Aletleri Ekipmanları Firmaları esnafvitrinim.com'da. Firmaların İletişim bilgilerine ve Hizmetlerine ulaşmak için Tıklayın !
Küçük kasabalarda herkesin dikkatle dinlediği ve hoparlör ile verilen belediye anonsları içinde ölçü ve tartı aletleri ekipmanlar ile ilgili olanlar da vardır.
Çünkü özellikle küçük yerleşim yerlerinde küçük esnaf olarak tanımlanan çok sayıda işyeri vardır ve onlar ölçü ve tartı aletleri ekipman kontrolü ve denetimi içindedirler.
Bu konudaki bağlayıcı metinler öncelikle 3516 sayılı Ölçüler ve Ayar Kanunudur. Sonrasında Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından yayınlanan ve güncellenen Ölçü Aletleri Yönetmeliği gelir. Amaç kapsam, dayanak ve tanımlar ile başlayan bu yönetmelik bölümler haline, 24 ayrıntılı madde şeklinde devam eder. Son bölüm izin verilebilir hata üzerinedir. Bu maddeye göre bir bozukluğun olmadığı durumlarda ölçüm hatasının maksimum izin verilebilir hata (MİH) değerini geçemeyeceği belirtiliyor. Bu yüzden eğer esnafsanız “kusura bakmayın, tartım hatalıymış” diyerek özür dileyemiyorsunuz. Ölçü ve tartı aletleri sürekli denetim altında olması gereken ekipmanlardandır.
Ölçü ve Tartı Aletlerinde Genel Bilgiler
Konu ile ilgili yapılan aramalarda ölçü aletleri kalibrasyon süreleri, su saatlerinin değiştirilmesi, tartı aletleri muayene yönetmeliği, ölçüler ve ayarlar gibi değişik kavramlara rastlayacaksınız.
Genellikle ölçü ve tartı aletlerinin periyodik muayene ve damgalanmalarının yapılması yılın ilk aylarında yapılır ve tamamlanır. 28 Şubat son tarih olarak kabul edilir. Tartı aletleri ile akaryakıt ve LPG sayaçlarının düzenli muayene süresi iki yıl, elektrik su ve doğal gaz sayaçlarının periyodik muayene süresi ise 10 yıldır. Süre hesabında damga süresi esastır. Müracaatlar il müdürlükleri ile belediye ölçü ayar memurluklarına yapılır.
Müracaat sonrası ilgili para (ölçü ve tartı aletleri muayene harcı) tahsil edilir ve kontrolün yapıldığına dair belge verilir. İstendiğinde bu belgenin gösterilmesi zorunludur. Bu muayeneleri yaptırmayan ilgili kişiler para cezası ödemek zorunda kalacaklar. Ölçü ve Tartı Muayene Bedelleri için Linke Tıklayın.
https://www.tse.org.tr/IcerikDetay?ID=2969&ParentID=9345
Bu ölçümler otomatik olmayan tartı aletleri yönetmeliği çerçevesinde de yapılmaktadır. Yukarıda sözü edilen sayaçlardan başka hububat muayene aletleri, demiryolu yük ve sarnıç vagonları, takograflar gibi günlük hayatta adını pek duymadığımız aletler de kontrol edilecek ekipmanlar içindedir. Hatta araç muayene istasyonlarında ölçüm yapan egzoz gazı ölçme cihazları bile kontrol edilir ve damgalanır.
Bir Zamanlar Teraziler Vardı
Ama özellikle elli yaş ve üstü kuşağın aklına tartı aletleri denince hemen teraziler gelir. İki kefesi olan bu tartı aletlerinden bütün mahalle bakkallarında vardı. El terazileri daha da ilginçtir. Sonra ibreli ve göstergeli ölçüm cihazlarına geçildi, teraziler nostaljik obje oldular. Aynı şekilde tartı işini yapan bir kiloluk, yarım kiloluk veya gramlıklar şeklinde giden pirinçten yapılmış terazi ağırlıkları da süs objeleri sayılıyor artık.
Bu terazilerde kantarın dengesini sağlayan bir topuz da vardı. Kantarın topuzunu kaçırmak deyimi buradan gelir ve kabul edilebilir bir hata payının dışına çıkanlar için kullanılır. Kabul edilebilir ölçü hatası eskiden beri vardır ama kantarın topuzunu kaçırmamak şartıyla.
Terazi her zaman için esnafın dürüstlük göstergesi sayılırdı. Darasını almak gibi bir kavram bilir misiniz? Dara içinde ölçüm yapılacak kabın ağırlığıdır ve gerçek meslek adabı taşıyan esnaflar bu darayı da hesaplayarak ölçüm yaparlardı. Son günlerde sosyal medyada görülen bir paylaşımda terazisinde ölçüm yaparken kefesine bir kese kağıdı da koyan yaşlı amcanın hakkaniyet duygusu ve zarafeti bu yüzden insanın hala gözlerini yaşartıyor.
Küçük esnaf olan bütün işyeri sahiplerinin bu hakkaniyet duygusunu unutmaması gerek. İlaveten sonuçta günümüzün pazar koşullarında yaşıyoruz, ölçü ve tartı aletlerini periyodik muayeneden geçirmeyi de unutmayın.