Bir tatil beldesine gittiğiniz zaman çarşısında mutlaka bir kuyum mağazasına rastlarsınız.
Gümüş, altın ve diğer kıymetli taşlardan yapılmış süs eşyalarının ortak ismi “kuyum” dur.
Kuyumcu ise bu kıymetlerin imalatını yapan kişidir. Kuyum ustası ince el işçiliğinin gerçek ustasıdır. Günlük dilde bu çeşit materyalin satışını yapanlara da kuyumcu demekteyiz. Hepsi kuyumculuk sektörü içinde yer almaktadır.
Kuyumculuk Sektörümüz ve Bazı Rakamlar
Yılda yaklaşık 500 ton altını ve 200 ton gümüşü işleyebilecek kapasitede olan bir kuyumculuk sektörü var, fakat bu gücün tamamı kullanılmıyor. Buna karşın kuyum imalatı dalında beş bin, ürünlerin perakende satışı dalında ise yaklaşık otuz beş bin işletme var.
Değerli madenlerin işlenmesi yaklaşık 250 bin kişiye de istihdam sağlıyor.
Dünyada Hindistan, ABD, Çin ve Rusya ile birlikte mücevherat sektörü açısından ilk beş büyük ülke içindeyiz. Yılda yaklaşık 250 bin tondan fazla altın mücevherat üretiyor ve bu üretimin yüzde kırkını ihraç edebiliyoruz.
İç piyasada satılan mücevheratın yerli tüketiciler tarafından alınması ise giderek azalıyor. Gram altının satış fiyatının ne kadar olduğu hatırlanırsa altın satın almanın neden zorlaştığı apaçık anlaşılabilir.
İç piyasada turistlerin aldığı mücevher miktarı piyasaya sunulanın yüzde kırkını buluyor ki bavul ticaret yapanların yükte hafif pahada ağır ürünü olarak rağbet buluyor.
İç piyasada tüketim azalınca Türk mücevherat sektörü direk yurt dışı pazarlara yöneliyor. Mücevheratta ihracat hacmimiz yılda ortalama beş milyar dolarlık bir rakam üzerinden sürüyor.
Hindistan, Türkiye ve Altın Sektörü
Fakat bu konuda Hindistan’dan gelen hikayelerin yanına hiçbir ülke yaklaşamaz. Gerçi bu yılın Şubat ayında okunan bir haber ülkemizin 564,8 tonluk bir altın rezervi ile Hindistan’ı geçtiğini ve dünyada ilk ona girdiğini açıklıyordu ama biz düğünlerde altın takma konusunda bu ülke ile yarışamayız.
Dubai’nin altın ticaretine vergi koyması buradan kaçan şirketleri ülkeye getirmek açısından Türkiye ile Hindistan arasında bir kuyumculuk sektörü rekabeti başlatmıştır ama gene de Hintli ailelerin düğünlerde taktığı altın miktarı ile yarışmak mümkün değildir.
Hint düğünlerinde ve dini festivallerde (özellikle altın almanın kutsal sayıldığı Dhanteras Bayramı sırasında) o kadar çok altın alınıyor ki dünyadaki altın fiyatları bile yükselmeye başlıyor.
Geçtiğimiz yıllarda dünyada bu yüzden yüzde yirmi beşe varan rakam artışı yaşandı. Magazin haberlerimiz içinde zaman zaman yer alan Antalya veya İstanbul’daki büyük otellerde yapılan Hint düğünleri yaklaşık 2 milyon dolarlık maliyetlerle düzenleniyor. Abartıldığında rakam 4 milyon dolara kadar çıkıyor.
Küçük esnaf olarak gruplanan küçük kuyumcularımız ise bu devasa satışlardan uzak, bugün altının gram fiyatı ne oldu sorusunun peşinde dükkan beklemeye devam ediyorlar.
Nadir Kalan El İşçiliği
Altın, gümüş ve diğer kıymetli taşlardan süs eşyası yapmanın ve pazarlamanın bizde en bilinen adresi ise İstanbul Kapalıçarşı’dır.
Ekonomi haberlerinde Kapalıçarşı’daki altın fiyatları mutlaka belirtilir. Kapalıçarşı dünyanın en büyük çarşısıdır ve kuruluşu da 15. yüzyıla kadar iner.
Yaşanan ekonomik krizler sonucu çoğu boşaldı dense bile çarşıda dört binden fazla dükkan kapasitesi olduğu bilinmektedir. İstanbul turları içinde muhakkak uğranılan yerler arasında olan Kapalıçarşı ışıl ışıl görüntü verir ve Kuyumcular Çarşısı bölümünde yüzlerce kuyumcu dükkanı vardır.
Buraları aynı zamanda altından başka diğer kıymetli taşların da işlendiği ve satıldığı iş merkezleridir.
Hediyelik eşya satan yerlerde çokça gördüğünüz saatlerin orijinal olanları ise veya işlemeli hale gelmişleri kuyumculuk ürünleri arasında sayılabilir. Altın saat her zaman çok nadide bir hediyedir.
Alanya da Faaliyet Gösteren En İyi Kuyumcular, Sarraflar, Saatçiler Burada » https://esnafvitrinim.com/kategori/mucevher-saat-kuyum-gumus