Alanya'da bulunan Vakıflar, Dernekler burada » Esnaf Vitrinim

Alanya'da bulunan Vakıflar, Dernekler burada » Esnaf Vitrinim

Alanya'da bulunan Vakıf ve Dernekler, Altid, Altav, Akpab, Alsev, Güyader, ve diğer derneklerin iletişim bilgileri 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nda tanımlamaları verilen vakıf denek kavramlarının arasındaki fark pek bilinmez.

Fakat kısaca dernek kişilerin vakıf ise malların topluluğudur demek vakıf dernek farkı hakkında fikir verebilir. Gene de her zaman dernek mi kurmak daha avantajlıdır, vakıf mı sorusu kafaları karıştırır. Dernekler Kanunu, Vakıflar Kanunu, Dernek ve Vakıfların Kamu Kurum ve Kuruluşları ile İlişkilerine Dair Kanun, Yardım Toplama Kanunu gibi bağlayıcı metinler ayrıca farklılıkları ortaya koymaktadır.

Vakıf ile Dernek Farkı Nelerdir?


Genel anlamda vakıfların kuruluşu daha zordur. Ancak bir senet çerçevesinde yapılır ve kurulan yerin asliye hukuk mahkemesinde onaylatılır. Dernek kurarken bulunulan yerin mülki idare amirliğine başvurmak yeterlidir.

Vakıf vasiyetname ile kurulabilir, dernek kurulamaz.

Dernek kurulması için en az 7 kişi gerekir. Vakfı ise bir kişi bile kurabilir.

Derneklerin kurulumu için para gerekmez. Vakıf içinse en az 60 bin liralık nakit veya değerindeki mal kuruluş sermayesi olarak gösterilmek zorundadır. Ayrıca vakıflardaki malvarlığı çok daha sağlam şekilde koruma altındadır.

Vakıfta işler tek merkezden yürütülür fakat derneklerde genel kurul işlerde söz sahibidir.

Vakıfların açılması gibi kapanması da zordur. Derneğin tasfiyesi çok daha kolaydır.

Bütün bu sebeplerden dolayı vakıf dernek nasıl kurulur sorusunda dernekler pratik anlamda daha yaygındırlar. Aynı konu içinde kulüp, birlik, sandık gibi isimler altında oluşturulan çeşitli sivil toplum örgütlerine ve meslek kuruluşlarına da rastlayabilirsiniz.

Dernekler Vakıflar ve Öğrenci Bursları

Sivil toplum örgütleri olarak kabul ettiğimiz dernek ve vakıfların ikisi birden kendisine gelir getirecek işlerle uğraşabilir veya para toplayabilirler. Aynı şekilde yardım kuruluşu olarak da çalışabilirler. Çeşitli vakıf dernek bursları bugün için üniversite öğrencilerine nispeten ferahlık veren miktarlardır. Akla hemen gelen Çağdaş Yaşam Derneği ve okumalarına yardım edilen öğrencilerdir. Özellikle derneğin hayata geçirdiği Kardelenler Projesi bu konudaki en güzel örneklerden biridir.

Bu arada hem vakıfların hem de derneklerin belirli bir istihdam yarattıkları da bilinmektedir. Bu sebepten vakıf dernek iş ilanları da takip edilen günlük bildirimler içindedir.

İlginç Vakıflar İlginç Dernekler

Osmanlı tarihi içinde vakıflardan sık sık söz edilir. Resmi kuruluş tarihi olan 1299 yılından da önce İzmir’de kurulan bir vakıf bu konuda çok ilgi çekiyor. 1189 yılında İzmir Yeni Cami taraflarında kurulan Leylek Vakfı leyleklerin beslenmesi için her yıl yüz kuruş ayrılmasını karara bağlıyordu. Vakıf senetlerinin çok bağlayıcı olduğuna dair bir başka örnek Muğla’nın Marmaris ilçesine bağlı Hisarönü beldesi ve civarında yıllar boyu yaşananlardır. 1969 yılında başlayan davada Hisarönü köyünün ve civardaki toprakların Mihrişah Sultan Vakfı’nın mirasçısı olan Şerefli ailesine mi yoksa köylülere mi ait olduğu 2009 yılına kadar tartışıldı. 40 yıl süren davada vakıf senedinin mafianın elinde olduğu bile kayıtlara geçti. Sonuçta Yargıtay köylülerin lehine verilen kararı onayladı ve köylülerin tapuları dağıtıldı. Bu vakıf davasında 1978’den bu yanan 37 profesör bilirkişi oldu, 20 hakim değişti, 50 avukat görev aldı ve sadece pilot konumunda olan bir dava için 129 celse yapıldı. Bu örnekte de görüldüğü gibi vakıf senetleri gerçekten bağlayıcıdır.

Ünlü Vakıflar

En çok merak edilen bir konu da vakıf dernek isimleri hakkındadır. Bugün için AKUT, Lösemili Çocuklar Vakfı (LÖSEV), Beyaz Nokta Gelişim Vakfı, Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı (ÇEKÜL), İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV), Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı (KEDV), İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) adı en çok bilinen vakıflar içindedir.esnafvitrinim.com'da