İş hayatının gelişmesi, hizmet sektöründe kalitenin artması, üretimin çoğalması gibi etmenler sonucu üniforma tekstil personel kıyafetleri çeşitlerinin bile çağ atladığını söyleyebiliriz.
Artık çalışma hayatında sadece kıyafetlerinden tanınan meslekler yok, kendi üniforma tekstil personel kıyafetleri biçimlerini yaratan iş kolları var. Örneğin eskiden pek göremediğimiz acil tıp teknisyenlerini ya da bomba imha uzmanları gibi çok özel meslekleri kıyafetlerinden ayırabilir hale geldik. Daha da önemlisi tekstil sanayi her firmaya ait özel kıyafet üretebiliyor. Artık sadece askeri personel üniformasından, itfaiyeci korumalı kıyafetinden ya da doktor beyaz gömleğinden anlaşılmıyor. Özel işletmelerin hepsi diledikleri takdirde kendi kıyafetlerini de özelleştiriyorlar.
Genel bir sınıflama ile servis ve bar, mutfak, kat hizmetleri, güvenlik, teknik ve bahçe, ön büro şeklinde akla gelen personel kıyafetleri ilk anda bir otele ait olabilir. Otel işletmecisi bu kıyafetleri hazırlayanlar ile görüşür, iş karara bağlanır. Fakat aslına bakarsanız üniforma tekstil personel kıyafetleri işi çok daha büyük alanlara yayılır. Örneğin Arçelik gibi dünya çapında olan bir firmanın her biriminde çalışan elemanlarının aynı biçimli tişört giymesi gerektiğini düşünün. Bu 30 binden fazla tişört üretimi demektir. Her çalışana üç tişört verildiğini düşünürseniz bu tek kalemde 100 bin tişört hazırlanacak anlamına gelir.
Türk Tekstil Sektörü
Bu rakamların Türk tekstil üretimi için gayet normal olduğunu belirtmeliyiz. Çünkü tek başına yaklaşık bir milyon kişiye iş olanağı sağlayan bu işkolu aynı zamanda en önemli ihracat ürünlerimizden birini de yaratmaktadır. Türk tekstil sektörü 2017 rakamlarına göre 32 bin firmanın içinde olduğu bir çalışma sahasıdır ki bunların yarıdan çok daha fazlası KOBİ niteliğindedir. Zaten üniforma tekstil personel kıyafetleri ihtiyacı olduğunda da başvurulan firmaların kendileri de küçük işletmelerdir. Az sayıdaki siparişi ancak küçük atölyeler yapabilir. Bir butik otelin özel iş kıyafetlerini büyük bir tekstil firmasına yaptırmak astarı yüzünden pahalıya gelecek iştir. Bu yüzden bu çeşit kıyafetleri küçük miktarlarda üreten işletmeler de zaten küçük esnaf formatındadırlar.
Büyüklüğü ne kadar olursa olsun tekstil sektöründe faaliyette olan atölyeler İstanbul, Denizli, İzmir, Tekirdağ, Bursa, Mersin, Adana, Malatya, Adıyaman ve Gaziantep gibi illerimizde yoğunlaşmıştır. Kendi markasını yaratmaktan başka fason üretim de bu atölyelerde hayata geçer. Bu sektörün içinde elyaf, iplik, örme, dokuma, boyama, baskı gibi işlerin yapılıp hazır giyimcilerin kullanılabilir materyali haline dönüştürülmesi de vardır.
Küçük pasajlardaki küçük terzi dükkânlarından çıkan büyük giyim markaları artık bu kuruluş hikayelerini gurur kaynağı olarak anlatıyorlar. Türk tekstil sektörü bugün gıda ve otomotiv ile birlikte ihracatta lokomotif sektörler içinde sayılmaktadır.
Personel Kıyafetlerinde Ürün Çeşitleri Nelerdir?
Bu sistem içinde özel personel kıyafetleri üretmek de zor bir iş değildir. Denizci elbiseleri, bay bayan resepsiyon kıyafetleri, aşçı ceketleri, önlükler, baskılı montlar, yelekler, tişörtler, bu çeşitlerin yakalı ve polar biçimleri, otellerin housekeeping (kat görevlisi) kıyafetleri, nöbet takımları, doktor önlükleri sürekli istenen iş kıyafeti çeşitleridir. İkaz yelekleri, yağmurluk şeklinde montlar, reflektörlü ceketler, alev almaz montlar, ameliyathane formaları gibi çeşitler de sektörün ürün koleksiyonu içindedir. Ve giyilen kaliteli bir iş kıyafeti firmaya prestiji sağlayan unsurdur.
İş kıyafetleri ve üniformalar denildiğinde hemen akla gelen asker üniformaları hakkında bilinen bir hikayeyi burada yenilemek isteriz. 1930 yıllarında Türk ordusundaki subay üniformalarının tasarımını dünyaca ünlü modacı Coco Channel yapıyordu, subayların tören kıyafetleri bile işe dahildi. Almanya’daki Nazi üniformalarının yaratılmasını ise
Hugo Boss markası üstlenmişti.