Alanya'da bulunan Resmi Kurumlar burada » Esnaf Vitrinim

Alanya'da bulunan Resmi Kurumlar burada » Esnaf Vitrinim

Alanya'da bulunan Resmi Kurumlar, Belediye, Kaymakanlık, Asat, İtfaiye, SGK, Orman Müdürülüğü vb. Doğduğumuz andan öleceğimiz ana kadar resmi kurumlar kavramı içinde yaşadığımızın farkında mısınız?

Her devlet kendi toprakları üzerinde ve kendi sınırları içinde doğanlara vatandaşlık vermektedir ama sonuçta çevresini de resmi kurumlar ile kuşatmaktadır. Bürokrasinin yoğunluğu hangi derecede olursa olsun dünyanın tüm ülkelerinde bu böyledir. Bu cümlelerden resmi kurumlar nelerdir sorusunun cevabının da devletle ilgili kurum ve kuruluşlar olduğu sonucu çıkıyor.

Günümüzün bilgi toplumu bizi artık resmi kurumlara e-devlet uygulaması üzerinden ulaştırıyor. Yasama, yürütme ve yargı olarak üç temel gruba ayrılan devlet yapısı ile ilgili tüm birimlere vatandaşlık numarası üzerinden başvuru yapabiliyor ve yürütme ile yargı karşısındaki durumunuzu öğrenebiliyorsunuz. Çok değil, otuz yıl önce bu işler dilekçelerle yürütülüyordu. Resmi kurumlar ile dilekçeler ayrılmaz bütündü.

En Büyük İşveren Devlettir


Devlet kurumlarına ulaşmak bugün kolaylaşmış olsa bile günümüzde devlet aynen eskiden olduğu gibi en büyük ve en güvenli iş kapısı olarak hayatımızdadır. Bugün için devlet memuru olmak hemen hemen bütün gençlerin hayalidir. Son yapılan araştırmalar artık gençlerin girişimcilik yerine devlet memuru olmayı tercih ettiğini gösteriyor. Bu yüzden resmi kurumlar iş ilanları bütün iş arayanlarca dikkatle takip edilen bildirimlerdir.

Başta Sağlık Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve Emniyet Teşkilatı iş ilanları her zaman toplumda heyecan yaratır. KPSS devlet memuru olabilmek için aşılması zor bir engel haline de gelmiştir ama gene de memurluk hayalleri bitmez. TRT’nin en uzun soluklu dizilerinden olan Seksenler’de anne rolündeki Rukiye Hanım üç çocuğuna her gün boşuna “SSK’lı bir iş bulun, rahat edersiniz çocuğum” demiyordu.

Resmi kurumlar aynı zamanda kamu kurumları olarak da geçer. Kamu yani kamusal “toplumsal” kavramı kamuya açık yer olarak sigara yasakları içinde bile geçiyor. Finansal açıdan da kamu sektörü veya özel sektör sözünü çok duymuşsunuzdur.

Bizim ülkemizde resmi kurumlar güçlüdür, her şeyi belirler. Fakat resmi kurumlar ve görevleri de tabii ki yasalarla belirlenmiştir. Devlet karşısında vatandaşın sahip olduğu haklar ile devlete karşı vatandaşların görevleri ve sorumlulukları anayasa ve kanunlar çerçevesinde yürür. Resmi kurumlar ve görevleri de böylece netleşir.

Bilinmeyen Ülkeler Bilinmeyen Devletler


Devlet dünya üzerinde egemenliğini belirtmiş her ülkede vardır. Bugün için Vatikan dahil Birleşmiş Milletler’e üye olan 193 ülke var. Üye olmayan ve resmi anlamda tanınmayan ülkelerle birlikte bu sayının 236 olduğu söyleniyor. O zaman diyebiliriz ki dünyada yaklaşık 236 tane de devlet olabilir.

(Bu arada örneğin Uluslararası Futbol Federasyonuna kayıtlı olan ülke sayısı 208’dir. Demek ki dünyada futbol pek çok ülkeyi resmi olarak tanınmaktan daha fazla ilgilendirmektedir.) Aruba, Benin, Bhutan, Cape Verde, Cibuti, Doğu Timor, Gine Bisseau, Güney Sandviç Adaları, Kiribati, Mauritius, Santa Kitts ve Nevis, Sao Tome ve Principe, Vanuatu her zaman duymadığımız ülkelere örnek verilebilir. Fakat devlet kurumları kavramının bu ülkelerde bile temelde benzer oldukları tahmin edilebilir.

Eskilerin dilinde baba olan devlet kavramı hem ülke anlamında tüzel bir varlığı hem de ona bağlı bütün örgütleri anlatmak için kullanılır. Ayrıca özellikle kırsal kesimde çok daha fazla devlet dairesi kavramı ve devlet korkusu vardır. Örneğin özel bankaların şubeleri böyle görülebilir ve hala kırsal kesim yaşlıları bu banka şubelerine giderken takım elbise giyme ihtiyacı hissederler.

Bizde devlet geleneği güçlüdür ve resmi kurumlara her zaman biraz çekinilerek bakılır. Sonuçta o kural koyan, düzenleyen, yasaklayan ve hesap sorandır. Ama onun memuru olmak da rahatlıktır. urumların iletişim bilgileri esnafvitrinim.com'da