Türkiye Cumhuriyeti Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Patent ve Marka Kurumu olarak adı geçen resmi kurum ülkemizdeki marka patent ve tescil işlerinin takipçisidir.
Bir olgu yaratmak ve bunun isim hakkını almak gibi herkesin verebileceği bir yanıt marka patent ve tescil nedir sorusunun genel cevabı olsa bile konu oldukça ayrıntılıdır. Örneğin bu yapılanların ülkemizin fikir sermayesini oluşturduğunu hiç düşündünüz mü?
Patent Nedir, Kapsamı Nelerdir?
Teknik ve bilimsel anlamda yapılan bir buluşun uygulama hakkının kimde olduğunu gösteren resmi belge patenttir. (Fikir eserlerinde bu konu telif hakkı olarak isimlendirilir ki yazının ilgi alanı dışındadır.) Örneğin Edison ampulü icat etti ve kendi adına patentini aldı. Artık piyasada dilediği gibi kullanabilirdi ve öyle de yaptı. Ürünler üzerindeki kullanım hakkını patenti alarak güvenceye kavuşturmuştu.
Tescil ise bir olgunun resmi olarak kaydedilmesidir ve genellikle taşınmazlar üzerindeki hakların korunması amaçlı kullanılır. Tescil daha çok idari ve hukuki bir işlemdir. Fakat bir markanın tescilini yaptırabilir, onu adeta kendinize mal edebilirsiniz. Örneğin
Coca Cola’nın her ürününde tescilli marka ibaresi vardır. Şirket ürünü kendine mal etmiştir, artık bu ismi kimse kullanamaz.
Coca Cola’nın klasik yazılı logosu da marka tescili ile şirkete geçmiştir. Markanın tanınması ve şirketi hatırlatması ticaret hayatında varılacak en büyük aşamalardan biridir. Bugün nerede bir ısırılmış elma görseniz Apple şirketinin logosunu hatırlıyorsunuz. Ya da hem onaylamayı hem de uçmayı hissettiren yan yanmış çizgiyi görünce Nike markası akla geliyor. O çizgi artık Nike firmasının alametifarikasıdır.
Marka patent ve tescil kavramları konuşma dilinde birbirinin yerine geçecek şekilde kullanılıyor. Marka ve patent tescil edilirse değer kazanır.
Marka ve Patent Kurumu
Bu kurumun ne yaptığı hakkında biraz daha bilgi vermek işleyiş hakkında fikir verebilir. Faydalı modeller, coğrafi işaretler, geleneksel ürün adları ve tasarımların tescili bu kurum tarafından yapılır. Konu sinai mülkiyet haklarına kadar çıkabilir ve o zaman ulusal çıkarlar bile devreye girer.
Marka ve patent tescili bazen haberlerde coğrafi işaret ifadesiyle birlikte geçiyor. Coğrafi işaret bir olgunun belli bir yere ait olduğunun belirtilmesidir. Örneğin Kayseri pastırması dendiği zaman tüketici daha bir güvenle malı alır, o yörede üretilenin kaliteli olduğu bilinmektedir. Bunun tescili yapıldığında marka hukuki anlamda korunma altına alınmıştır. (Müseccel marka işte koruma altına alınan markadır.)
Ürün pazarlamalarında çok gördüğümüz ifadeleri de kısaca belirtebiliriz;
- Yuvarlak içine alınmış büyük R harfi “register” olarak okunur ve tescillidir anlamına gelir.
- TM ise Trade Mark demektir ve ticari marka anlamına gelir. Fakat bu tecil edilmiş marka olmayabilir.
- Yuvarlak içine alınmış büyük C harfi ise “copyright” demektir ve telif haklarını belli etmek amacıyla kullanılır. Bazen yayınlanan programların bitiş yazılarında bu işareti gö O programın o yapım şirketine ait olduğunu anlatmaktadır. Burada söz konusu program fikirsel bir ürün olarak kabul edilmiştir.
- Marka tescili ile yaratıcı ürün üzerindeki tüm kullanım hakkını almış olur. Bu hak istendiğinde devredilebilen bir haktır.
Markalaşmanın Önemi
Yarattığınız ürünü marka haline getirmeniz ticari açıdan size kazanç, prestij, ün sağlar. Markalaşmayı çok değişik açılardan hatta ülkeler bazında bile düşünebilirsiniz. Örneğin Türkiye bir turizm cenneti olmaktan çıkıp turizmde bir marka haline geldiğinde bu işi çok daha kaliteli hale getirdiğini ve daha yüksek kazanç elde ettiğini anlatacaktır.
Bütün ticari işletmeler için tescil edilecek marka yaratmalarını temenni etmekteyiz.
Alanya marka tescil ve patent işlemleri için bu kategorimizdeki firmalardan yardım isteyebilirsiniz.