En İyi Alanya Müteahhit | İnşaat Firmaları Esnaf Vitrinim'de

En İyi Alanya Müteahhit | İnşaat Firmaları Esnaf Vitrinim'de

En İyi Alanya Müteahhit | İnşaat Firmaları konusunda hizmet veren Firmaları esnafvitrinim.com'da. Konusunda Uzman Profesyonel firmalar ile tanış

Üzerinde durmaksızın konuşulan konulardan birisi de finans sektörüne bağlı olarak şekillenen müteahhit inşaat firmaları ve geldikleri durumdur.

Önemli bir sivil toplum kuruluşu olan Türk Miteahhitler Birliği (TMB) tarafından hazırlanan 2019 Ocak ayı raporu müteahhit inşaat firmaları hakkında ayrıntılı bilgi vermektedir.

Raporda sözü geçen “Siyah kuğu senaryoları” ise ilginç kısımlardan biridir.

Finansal Durum, İnşaat Sektörü ve Siyah Kuğu

Dünya finans piyasalarında tahmin edilemeyen ama büyük riskler taşıyan sürpriz hareketler siyah kuğu olarak isimlendiriliyor. Örneğin hiç tahmin edilemeyen ama olasılıklar arasında olan ABD’li seçmenin oylarının sola kayması veya Apple’ın çinli rakibi Tencent’in değer kazanıp hisse senetlerinin yükselmesi bu çeşit hareketlerden. Bunlardan bize ne sorusu ise çoktan gerilerde kaldı. Dünya finansal açıdan birbirine bağlı hiç aklınıza gelmese bile Türk inşaat şirketleri de gelişmelerden etkileniyorlar. Döviz kuru şirketleri hemen düşündürmeye başlıyor. Siyah kuğu senaryolarına korku göstergeleri veya güneşli günler bitti, fırtına bulutları yaklaşıyor falan da denilebilir ama sonuçta hepsi kötümserlik değil, var olabilecek olgulardır.

Örneğin 2017 yılının üçüncü çeyreğinde yüzde 11.1 olarak açıklanan ve herkesi gülümseten büyüme hızı 2018 yılının üçüncü çeyreğinde yüzde 1.6’ya düştü. Bu ekonomide çok belirgin bir daralma anlamına geliyordu. İnşaat ve müteahhit firmaları durumdan hemen etkilendiler, ev satışları durdu. Gene de Türkiye’nin bankacılık ve inşaat sektörleri bu gibi krizleri şimdilik olabilecek en az hasarla atlatmaya çalışıyorlar.

Rapora Göre İnşaat Sektörünün Durumu


TMB 2019 yılı Ocak ayı raporuna göre inşaat sektörü (ki büyümenin lokomotifi olarak tanımlanıyor) 2018 yılının üçüncü çeyreğinde yüzde 5.3 oranında bir daralma yaşadı. Verilen desteklere ve düşen fiyatlara rağmen sektörde satışların gerilediği apaçık ortada. Yurt içinde durum böyleyken yurt dışı yatırımları olan büyük müteaahit firmalarının bu yatırımlar sayesinde ayakta durduğu da bir başka gerçek.

Ama gene de dünyanın en büyük inşaat şirketleri listelerinde 2018 yılında 46 Türk firmasının ismi geçiyordu. Bu sayı ile Türkiye listede Çin’den sonra ikinci sıradaydı. ABD bile 36 firma ile üçüncü geliyordu. Yurt dışı yatırımlar ve yurt içinde sürdürülmeye çalışılan dev projeler bu gücü şimdilik büyük inşaat şirketlerine sağlıyor.

O zaman akla gelen soru büyük olmayan ve yaşamaya çalışan küçük inşaat şirketlerinin durumu nedir oluyor. Kapanan şirketlerin listesi bu konuda fikir verebilir. 2017 yılında kapanan firmaların üçte birini inşaat ağırlıklı küçük firmaların oluşturduğunu da gazete haberlerinden öğrenmiştik. Bu firmaların tamamına yakını KOBİ sınıflaması içinde sayılırdı.

İnşaat sektörünün desteklediği pek çok iş sahası var. Bu iş sahalarında oldukça fazla sayıda çalışan istihdam ediliyor. Boya satıcılarından mutfak karosu satıcılarına kadar uzanan geniş bir yelpaze bu. Bu dükkan sahiplerinin hepsi kendini küçük esnaf olarak tanımlayabilir. İşin içine ailelerini de katarsak sözü edilen bu topluluğun nüfusunun nerelere uzandığını tahmin edebilirsiniz. O yüzden Türkiye’nin en büyük inşaat şirketleri listeleri ile övünmek yerine daha gerçekçi ekonomik planlamalar yapmak bu ülkede yaşayanlar için çok daha fazla önem taşımaktadır.

İnşaat sektörü denince ilk etapta akla ev satışlarının gelmesi çok doğaldır. Özellikle kirada oturan dar gelirli kesim için ev sahibi olmak giderek bir hayal haline gelmeye başladı. Kentsel dönüşüm gibi sektöre hareket kazandıran bir unsur olan TOKİ’nin ev fiyatları bile maliyetler yüzünden çok arttı. TOKİ artık evlerini sözü edilen bu dar gelirli kesim veya emekliler için yapamıyor. Reklamlarda sözü edilen konut projelerine ulaşmaksa zaten mümkün değil.