Medikal malzeme dendiği zaman akla gelen
laboratuar tıbbi ekipmanlar sağlık alanının vazgeçilmez parçasıdır.
Hatta laboratuar tıbbi ekipmanlar konusu lise ve üniversite eğitimlerinde ele alınan akademik bir program haline gelmiştir. Örneğin tam otomatik biyokimya analizörü gibi bir ekipmanı bu eğitimler sayesinde tanıyabilirsiniz. Hematoloji analizörü, floresan mikroskop, (bir çeşit görüntüleme sistemidir) gerçek zamanlı PCR, Nanodrop UV-VIS Spektrofotometre, ELISA Okuyucu ve yıkayıcı ya da modüler doku gömme cihazı gibi cihazlar da aslında ne olduğunu anlamadığımız ama sağlık alanında kullanıldıkları için iyi ki var dediğimiz türde ekipmanlardandır. Laboratuvar cihazları imalatı satışı ve pazarlanması apayrı bir işkoludur. Laboratuvar ürünleri hangileridir veya tıbbi laboratuvar cihazları nelerdir gibi bir soruya verilen yanıtlar sayfalar dolusu sürebilir.
Pek çok işkolunda olduğu gibi bu alanda da yayınlanmış yönetmelikler vardır ve işler bu yasalar çerçevesinde yürür. Tıbbi Laboratuvar Yönetmeliği Sağlık Bakanlığı tarafından düzenlenmiş ve
28790 sayılı Resmi Gazetede yayınlanmıştır. Son olarak 2018 yılında yapılan değişiklikler ise 30629 sayılı gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmiştir.
Laboratuvar Teknisyenliği
Günlük hayatımızda bu konu hastanelerde tahlil yaptırma ve tahlil sonuçlarını öğrenmeden başka laboratuvar teknisyeni olma, tıbbi laboratuvar nasıl açılır, maliyeti nedir, laboratuvarlarda çalışabilir miyim şeklindeki aramalarda kendini ortaya koymaktadır.
Laboratuvar teknisyeni kimdir sorusuna görev tanımlaması olarak sağlık kuruluşlarında veya fabrikalarda çalışan, doktor veya mühendislerin istedikleri analizleri yapan kişi verilmiştir. Sağlık meslek liseleri içindeki laboratuvar bölümünü tamamlarsanız bu işi yapabilirsiniz. Ya da Meslek Okulu seviyesinde eğitim almış olabilirsiniz. Sonuçta analiz için gerekli çözelti ve ortamı hazırlayabilen, kullanılan mikroskop ve deney tüpü gibi malzemeyi steril tutabilen, ilgili test analiz ve ölçümleri yapabilen, sonuçları yazılı veya digital kaydedebilen kalifiye bir personel olursunuz.
Bu arada uzun süre oturarak çalışmayı da göze almalısınız. Laboratuvar teknisyeni iş ilanları ilgili sitelerde sürekli göze çarpan ilanlardandır. Şu anda bu işkolunda çalışanların yüzde 33’ü lise, yüzde 42’si ön lisans eğitimi almış kişilerden oluşmaktadır. Kısaca laborant olarak da duymuş olabilirsiniz.
Tıbbi Ekipmanlar
Konumuzun ikinci bölümünü oluşturan tıbbi ekipmanlar ise medikal sektör içinde yer alır. Hastanelerde en çok kullanılan medikal cihazlar dendiği zaman da akla hemen teşhis ve tanıda kullanılan aletler gelir. Örneğin MR denilen manyetik rezonans görüntüleme cihazı bunlardan biridir.
Kemiklerin durumunu gösteren X-ray (röntgen) cihazından farklı olarak MR yumuşak dokuları ve beyin hastalıklarını tespit etmede kullanılır. Ultrason cihazları, mamagrofi cihazları, anjiyografi cihazları bilinen diğer tıbbi cihazlar içindedir. Son yıllarda tıp alanında yaşanan gelişmeler tıbbi cihazlar alanında da yaşanıyor. Parkinson hastalığının tedavisinde kullanılan ve beyne yerleştirilen, böylece titremeleri önleyen medikal çipler bile var artık.
2018 yılının Mart ayındaki bir haberi konuyla ilgili olarak hatırlayabiliriz. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Beyin Cerrahisi bölümünde yapılan bir robotik ameliyat kendi konusunda bir ilkti. Baştan sona Da Vinci robotu denilen tıbbi cihazlar ile yapılan ameliyatta hastanın kafa tabanı tümörü alındı ve hasta taburcu oldu. Hatta yaranın iyileşmesi çok daha hızlı gerçekleşti.
Da Vinci Robotunu Biliyor musunuz?
Sağlık alanında çok gelişmiş bir cihaz olarak kullanılan Da Vinci robotunun hikayesi ilginç. NASA tarafından uzun süre uzayda kalacak astronotların sağlık durumuna gerektiğinde uzaktan erişme amacıyla üretilen bu cerrahi robotlar artık tıp alanında kullanılmaya başlandı. Dünyada 1997 yılından beri gündemdeler. Fakat meraklanmayın; ameliyatı robot yapmıyor, Da Vinci robotunu gene de insan yani uzman bir doktor konsol üzerinden yönetiyor.