Alanya defin cenaze hizmetleri, şehir içi ve şehir dışı cenaze nakli işlemlerini yaptırmanız için başvuracağınız firmaları bulacağınız bir kategoridir.
Yerli ve yabancı birçok turistin yaşadığı
Alanya defin ve cenaze hizmetleri, müslüman, hristiyan ya da ortodoks gibi farklı inançlara sahip olan insanların yararlanabileceği hizmetlerdir. Hem müslüman hem de hristiyanlar için mezarlık bulunan Alanya’da dini geleneklere uygun olarak defin hizmetleri yapılır. İnsanlar tarih boyunca çeşitli şekillerde adlandırdıkları ölüm için farklı gelenekler sürdürmüştür. Bunlar ölüyü yakmak, gömmek ya da benzeri işler olmuştur.
Sisamlı Epikyros’un da dediği gibi “ölüm bizi korkutamaz çünkü ölüm gelince biz yokuz, yaşadığımız sürece ise ölüm yoktur.” Ancak sevilen bir insanın kaybı, onu bir daha göremeyecek olmanın verdiği üzüntü her kültürde aynı ve ortaktır. Genelde gömüsü yapılan cenazeler, talep halinde yakılabilir.
Birçok tanrıya inanan dinde, beden ölmüş, ruh ise yaratıcının yanına gitmiştir. İsa’nın ölümü aynı zamanda dirilişini de simgeler. Cemaat edebi yaşama dair sözler duymak ister ve çeşitli dualar okunur. Müslümanlıkta da benzer bir süreç ilerler.
Ölünün yıkanması, temizlenmesi, bazen en güzel giysilerinin giydirilmesi sağlanarak gömü işlemi yapılır. Cami ve kilisede yapılan törenin ardından defnedilir. Bu işlemlerin büyük bir kısmı cenaze defin hizmetleri üstlenen belediyeler yardımıyla yapılır. Alanya cenaze hizmetleri için Alanya Belediyesi ve özel kurumlar aracılığıyla bu tür hizmetler alınması sağlanır.
Cenaze Ritüelleri
İnsanların bağlı bulunduğu din ve mezhep gereğince, vasiyetleri de dikkate alınarak cenaze işlemleri yapılır. Dini inanç lideri, dua okur ve ölünün yaratıcısıyla buluşması için bir ritüel düzenler. Ölen kişinin yakınları cenaze ritüelleri sonrası belirli günlerde ölüyü anarak, ikramda bulunur. Ölümden sonra 52.güne kadar devam eden birçok gelenek, islam dinini benimseyenler tarafından uygulanır. Kabir ziyaretleri ve okunan dualar eşliğinde cenaze ritüelinin tamamlanması sağlanır.
Ortodokslar için vaftizli bir ortodoks cenazesi kilisede dualar okunduktan sonra kaldırılır. 3 gün boyunca ölen kişinin evi yakınları tarafından ziyaret edilir ve çeşitli ikramlar yapılır. Üçüncü gün aynı zamanda papaz ölüye yakın bir kadınla birlikte mezara giderek mezarı tütsüler.
Bir hristiyan için ölümü son paskalyasıdır. Merhumun yakınları yaşamın ebediliği hakkında konuşmalar yapar. Dualar okunur. Ölünün yıkanması ve tabuta konmasının ardından gömü işlemi yapılır. Bazı durumlarda birkaç yıl sonra cenazenin tamamen çürümüş olduğu düşünülerek kemikleri alınıp başka bir alanda gömülür.
Yani her din için benzer ritüeller vardır.
Alanya ölü yakma yani krematoryum hizmeti aktif olarak uygulanmamaktadır. Avrupa Cenaze Hizmetleri Birliği bu taleplere onay vermemiştir. Ancak bu yönde girişimler devam etmektedir. Alanya krematoryum hizmeti verilmemekle birlikte bu yöndeki talepler ölen kişinin bağlı bulunduğu kiliseye göre farklılık gösterebilmektedir.
Genelde olarak yabancı Alanyalılar da cenaze ritüelleri konusunda kefenlenip gömülmeyi tercih ettiği için hristiyanlar için mezarlık hizmeti verilmektedir.
Alanya Cenaze Hizmetleri
Alanya cenaze hizmetleri, Antalya Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyesinin desteğiyle yapılmaktadır. Ölen kişinin yakınları bilgilendirilerek cenazenin duyurusu yapılır. Gerekli ikram ve taşıma hizmetleri yapılarak, kişinin dini inancına göre cami, cemevi, şapel, kilise ya da bazilikada tören yapılarak toprağa verme işlemi gerçekleşir. Toprağa verildikten sonra başsağlığı ziyaretleri, mevlit ve anma törenleri düzenlenerek veda edilir. Bu durum aslında sonsuz yaşama uğurlanan ölüye bir vedadır.
Alanya cenaze işleri ve diğer detaylar söz konusu olduğunda kategorimizde bu hizmeti veren uzmanları takip edebilir, beleye yetkilileriyle iletişime geçerek ölen kişinin ölüm duyurusunu yaptırabilirsiniz.
Alanya Belediyesinin Cenaze Duyuru Hizmetlerini Web Sitresinden görebilirsiniz.
https://www.alanya.bel.tr/Cenaze-Duyurulari