Alışveriş keyfinin dilediğince yaşandığı yerler arasında her zaman için ilgi çeken ikinci el ürünler alışveriş platformları da olmuştur.
Nostaljik düşünenler, antika meraklıları ve açıkça söylemek gerekirse bitpazarlarını sevenler için ikinci el ürünler alışveriş platformları kaçırılmayacak fırsatlar sunabilir.
Alışveriş kültürü içinde geçen bitpazarları adının taşıdığı iticiliği asla yaşatmaz. Oralarda elden düşme dediğimiz eşyalar satılır ve bazen içlerinde hazine değerinde malzeme bulabilirsiniz. Örneğin bir dönem üniversite öğrencilerinin vazgeçilmez giyimi haline gelen yeşil renkli parkaları bulmanın yolu artık bitpazarlarına gitmektir.
Ankara Ulus civarındaki İtfaiye Meydanı hala bitpazarı ruhundadır. Diğer büyük şehirlerdeki eski çarşılar da aslında bir çeşit bitpazarı sayılabilir. Kullanılmış ama iyi durumda olan eşyalar alınabilir. Fiyatlar açısından bakıldığında kesinlikle kazançlı çıkarsınız.
İkinci El Ürün Pazarları
Bugünlerde özellikle sahil kesimlerinde ikinci el eşya pazarı düzenlemek ilgi çeken bir aktivite oldu. Fakat buraları çok eskimiş malzemenin satıldığı yerler olarak düşünmeyin. Buralardaki ikinci el eşya pazarları adeta el emeği göz nuru eşyaların satıldığı özel çarşılara dönüştü. Hediyelik eşyalar, tablolar, keçe işleri ve tabii ki değişik yemek çeşitlerini buralarda bulmak mümkün oluyor. Yöreye düzenlenen şehir turları da özellikle ikinci el pazarının kurulduğu günlere göre düzenleniyor.
Bu çeşit pazarlara ilgili belediyeden yer kiralayarak katılabiliyorsunuz. Muhakkak esnaf olmanız da gerekmiyor. Bu yüzden bu çeşit alışveriş yerlerinde daha çok ev kadınlarını görüyorsunuz. Örgü çeşitleri, dolmalar, börekler, küçük saksılarda yetiştirilmiş çiçek çeşitleri, bilhassa kaktüsler ikinci el eşya pazarlarının değişmeyen satış ürünleri. Gerçekten ikinci el olan eşyaları biraz zor buluyorsunuz. Örneğin ihraç fazlası giyim eşyaları hiç giyilmemiş olarak bu çeşit turistik pazarlarda çok uygun fiyatlarla satılıyor.
ABD’deki Garaj Satışları
Amerikan yaşam tarzı içinde geçen garage sale – garaj satışlarını bile bu gruba katabiliriz. Ailenin kullanmadığı ve elden çıkarmak istediği eşyalar evin bahçesine konuyor. (Satış garajda olursa garage sale, bahçede oluyorsa yard sale adını alıyor.) Siz de böyle bir alışveriş düşünüyorsanız gidip bakıyorsunuz. Bu işi kendine iş edinen, nerede hangi pazarın kurulduğunu bildiren güncel alışveriş siteleri bile var. Eğer evin sahibi ölmüşse ve akrabalar eşyaları satışa çıkarmışsa bunu da estate sale olarak isimlendirmekteler. Özellikle hafta sonları bu satış yerlerine sıkça rastlamak mümkün oluyor.
Sosyete Pazarları
Kadıköy bit pazarı gibi yıllardır bilinen yerlerden başka sosyete pazarı olarak tanımlanan ikinci el eşya pazarı da alışveriş kültürü içine dahil oldu. Ama bu isim sadece pazara gelen müşteri profili ile ilgilidir. Sosyete denilen zengin tabakaya ait kadınlar bu pazarlara ilgi göstermeye başlayınca isimler de sosyete pazarı olarak değişti. Satılan malların durumu ve pazarın ruhu değişmedi. Örneğin ünlü turizm merkezlerinden Kuşadası’ndaki Çarşamba Pazarı ve civardaki tatil beldelerinde her gün açık olan sosyete pazarları günlük rutin içindedir.
u gibi turistik ilçe pazarlarında arabaların park yeri sıkıntısı ise büyük boyutlara varmıştır. En iyisi bu pazarlara yürüyerek gelmektir. Belli günlerde kurulan turistik bit pazarlarında çok çeşitli ülkeden ziyaretçi görebilirsiniz. Hatta nerede ne zaman ne pazarı kurulduğunu yöreye yerleşmiş yabancıların çok daha iyi takip ettiği de bilinen olgular içindedir.
Antika pazarlarını, sahafları, açık hava pazarlarının giyim ve eşya bölümlerini de ikinci el ürünler alışveriş platformları içinde sayabiliriz. Bohem tarzı yaşayışlar bu pazarlarda satılan ürünlerle desteklenir, evler bu eşyalarla dekore edilir. Hiçbir şey almasanız bile dolaşmak başlı başına bir zevktir.
Alanya ikinci el pazarı ve online alışveriş siteleri birçok farklı kategorideki ürünü satın almanızı sağlıyor. Böylece sahaflardan ikinci el eşyalara, antikacılardan bohem eşyalara kadar birçok ürün bulabilirsiniz.