Eski mesleklerin günümüzde ne kadar değiştiğini gösteren en iyi örneklerden biri tabelacılıktır. Eskiden boya, fırça, demir kullanılarak yapılan kallavi tabela işleri bugün reklamcılığa ve hatta bir adım ötesi
digital baskı merkezlerine dönüştü.
Eski mesleklerin günümüzde ne kadar değiştiğini gösteren en iyi örneklerden biri tabelacılıktır. Eskiden boya, fırça, demir kullanılarak yapılan kallavi tabela işleri bugün reklamcılığa ve hatta bir adım ötesi digital baskı merkezlerine dönüştü.
Led tabela sistemleri, kayan yazılar, ışıklı tabelalar, kutu harfler, şehirleri ışıklara boğan renkleriyle neon tabelalar, ışıksız tabelalar, karayollarının kenarlarında ve benzin istasyonlarında görmeye alıştığımız büyük totem tabelalar, içten veya dıştan bakıldığında diğer tarafı göstermeyen indoor ve outdoor
reklam tabelaları ve yönlendirme levhaları artık tabelacılık deyip geçmeyin diyen bir iş çeşitliliğini gösteriyor. Adeta Tabela reklam digital baskı zinciri de başlamış oluyor.
Çok Çeşitli Faaliyet Alanına Sahiptir
Reklam çok çağrışımlı bir iş ve reklamcılık çok daha geniş boyutlu bir meslek dalı.
Tabela yapımı ile birlikte araç giydirme, küçük çaplı masa üstü yayıncılıktan başlayıp büyük matbaalara kadar çıkan işler, broşür, dergi, antetli kağıt, kartvizit, katalog, menü ve fatura basımları, çay kupası, şapka, magnet gibi küçük hatıralıkların hazırlanması, seçim zamanı zirve yapan afiş ve pankart basımı işin içine giriyor. Hatta iş reklam ajansı boyutunda düşünüldüğünde konu gösteri dünyasına ve ünlülere, dizi çekimlerine ve oyunculuğa kadar uzanıyor.
Reklam ve metin yazarlığı da bugün gençlerin duyunca çok hoşlandığı bir iş, herkes yaparım diyor. Tıpkı sosyal medya yöneticiliği gibi çok heves edilen, ama işin içine girdikçe zorlukları fark edilen bu faaliyetlerin henüz tam kuralları konmuş, sınırları çizilmiş, tanımlamaları yapılmış bile değil. Ama bütün iş ilanlarında “fakültelerin reklam bölümünden mezun, sosyal medya ile uğraşmasını seven ve Tükçe’ye hakim olan” diye bir ortak payda geçiyor.
“Anneme Reklamcı Olduğumu Söylemeyin”
Reklam deyince televizyonların yirmi dakika süren bıktırıcı yayınlarını da hatırlıyoruz, adı “Anneme reklamcı olduğumu söylemeyin” ifadesiyle başlayan ünlü kitabı da.
“Hayatımız reklam” veya “reklamın iyisi kötüsü olmaz” gibi sözler de unutulmasın. Ve tabela reklam digital baskı sektörünün en teknolojik bölümü olan digital baskı işlerine sıra geliyor. Günümüzde görselliğin gücünü ve yaygınlığını her yerde yaşamaktayız. İşte digital temelli elde edilen bu görüntülerin çeşitli materyalin üzerine yüksek hacimli lazer veya püskürtmeli yazıcılar kullanılarak direk olarak basılması işi digital baskı olarak tanımlanmaktadır. Çeşitli materyal denilen ise kağıt, branda, ahşap, vinil, kanvas gibi zeminlerdir.
Parça başı maliyeti yüksektir, matbaa baskılarının yanında pahalıdır ama az sayıda baskıya olanak sağladığı için tercih edilir. (Örneğin matbaa size 2000 kartvizit basmak ister, size çok gelir, digital baskıda 20 tane bile hazırlatabilirsiniz.) Elde edilen sonuçlarsa yüksek çözünürlükte olduğu için adeta fotoğraf kalitesinde olan, pırıl pırıl baskılardır.
Digital baskı işlerinin klasik fotoğrafçılığı da çok değiştirdiğini eklemek gerek. Fakat sadece kullanılan malzeme değişmiştir, yaratıcı göz gene fotoğrafçılık sanatının esasıdır.
Küçük Esnaf Olarak Reklamcılar
Saha reklamcılığı gibi büyük iş hacmi ile çalışanlar hariç, günümüzde serbest meslekler arasında sayılan t
abela reklam digital baskı dükkanları çoğunlukla çarşılardaki küçük esnaf grubundandır. Ticaret hayatının bütün zorluklarını yaşamaktadırlar ki bu zorluklar içinde para tahsilatı başta gelir. Müşteriden yapılan işin karşılığını alabilmek gerçekten zordur. Nedense bu işlerin de bir maliyeti ve emek bedeli olduğunu karşı taraf bir türlü kabullenmez.
Reklam konu olunca söylenecek çok şey vardır.
Asla kendi ailenizin okumasını istemeyeceğiniz bir reklam metni yazmayın,
Kalıcı reklam başarısı diye bir şey yoktur, her şey geçip gider,
İyi ama gösterilmemiş reklam satış yaptırmaz bunların bazılarıdır.