Beden, zihin ve ruh sağlığı bütünüdür diyerek tanımlanan sağlıkta ruh ve zihin sorunlarının terapisi
psikolog ya da psikiyatristlere düşer. Bu meslek grubunun içine
aile danışmanları ve
çocuk psikologları olan
pedagoglar da eklenmektedir.
Anne ve babaların çocuklarının ruh sağılığı konusunda danıştıkları psikolog ve pedagoglar ilk yılların eğitimini çok daha kaliteli hale getirirler. Yaş ilerledikçe psikologlar bu kez aile danışmanları ile birlikte “hayattaki psikolojik rehberimiz” olmaya devam ederler.
Öğretmenler ve Pedagojik Formasyon
Bütün çocukların ilk pedagogu anneleridir. Anne başa çıkamadığı sorunlar olduğu zaman önce öğretmene gider. Bu nedenle öğretmen olarak çalışan meslek grubun pedagojik formasyon
(çocuk psikolojisi yeterliliği) eğitimi vardır. Eğitim fakülteleri bu yeterliliği mezunlarına direk verirler. Olmayan eğitimciler dışardan ders takip ederek bu yeterliliğe sahip olurlar. Örneğin matematik bölümünden mezun olmuş olabilirsiniz ama eğitimci olabilmek için bu konu hakkında da bilgi sahibi olmanı gerek.
Ebeveyn ve öğretmenler zor çocuklarda pedagog (çocuk eğitimcisi) desteğine ihtiyaç duyarlar. Günlük dilde çocuk psikoloğu ile pedagog aynı anlamda kullanılıyor. Aynı zamanda bugünkü eğitim sistemi içinde
psikolojik danışmanlık ve rehberlik mezunu olanlar da pedagog ünvanını alıyorlar. Salt pedagoji bölümleri ise 1982 yılında kapatıldılar ve eğitim fakültelerine çevrildiler.
Psikologlar ise 4 yıllık üniversite eğitimi görüyorlar. Günün birinde ihtiyacınız olursa kendi alanında uzmanlaşmış yani yüksek lisans veya doktora yapmış uzman psikologları tercih etmeniz önerilir. Çocuğunuz söz konusuysa çocuk eğitimi dalında ek eğitim almış olması tedavinin çok daha verimli olmasını sağlayacaktır.
Günümüzdeki internet mecrası size ve çocuklarınıza online psikolojik hizmet bile sağlıyor. Bu konuda bir kere daha düşünmeniz iyi olacaktır. Oyun oynamak için geçtiği ekranın karşısında bir çocuk psikoloğunu görmenin ufaklıkta ne gibi olumlu sonuçlar doğuracağı tartışılabilir. Ebeveynler ise çocukların uyku düzeni, okul günleri, nasıl ödev yaptırılacağı, çocuklara sorumluluk öğretme ve artık bir sorun olan ekran alışkanlığından vazgeçme gibi konularda online desteği tercih edebilirler.
Aile Danışmanlığı Nedir?
Toplumun temel birimi olarak tanımlanan aile yapısında sık sık sorunlar çıkar. Anne ile baba arasındaki ilişkiler, çocuklar ile büyükler arasındaki ilişkiler, yolunda gitmeyen sorunların çözümü aile danışmanı ne iş yapar sorusunun cevabıdır. Esas ilgilenilen kişiler tabii ki çekirdek aile fertleridir. Bu çalışma sahası özellikle anne baba arasında yaşanan ayrılık, boşanma ve ölüm gibi kayıplarda kişilere yardımcı olmaktadır.
Aile ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından belirlenen kurallara göre aile danışmanı sıfatını alabilmek için öncelikle psikoloji, sosyoloji, danışmanlık ve rehberlik, hemşirelik ve çocuk gelişimi alanlarının birinde dört yıllık eğitim görmeniz gerekiyor. Sadece bu yeterli değil, ayrıca aile danışmanlığı sertifikası sahibi olmalısınız. Bu sertifika yetkili kurumlarda toplamda 450 saatlik bir uzmanlık çalışması ve sonrasında yapılan sınav ve değerlendirmeler neticesinde verilmektedir.
Yukarda sayılan yüksek eğitim dallarından birinden mezunsanız (yani lisans dereceniz varsa) ve aile danışmanlığı konusunda yüksek lisansınızı tamamlamışsanız bu sertifikaya gerek olmadan, direk uzman aile danışmanı olarak hizmet verebilirsiniz.
En az dört yıllık eğitim, formasyon, sertifika gibi konularla birlikte anlatılsa bile psikologlar, aile danışmanları ve pedagoglar iş hayatında hizmet sektörünün bir alt dalı olarak kategorize edilmektedir. Yani ortada ihtiyaç duyulan bir hizmet vardır ve ihtiyaç sahibine sunulmaktadır.
Psikoloji ve rehberlik bölümlerinin çok mezun vermeye başlaması bu sektörde giderek sorun yaratacaktır. Bir okul olsun işte anlayışından uzak, sabırlı ve insanlarla, özellikle çocuklarla iletişim kurabilen gençlerin bu bölümleri tercih etmesi öğütlenir.