Alanya'nın önde gelen Kültür Sanat Merkezleri Esnaf Vitrinim'de

Alanya'nın önde gelen Kültür Sanat Merkezleri Esnaf Vitrinim'de

Günlük dilde konuşurken kültür ve sanat diyerek benzer kavramları birbiri ardına eklemek normal sayılsa bile kültür sanat kırtasiye şeklinde bir forma dönüştürmeye en başta sanatçılar karşı çıkacaktır.

Çünkü nispeten benzer olan kültür sanat kırtasiye gibi bir kavramla ancak örneğin kullanılan malzemelerin satışı gibi bir alanda ortak payda oluşturabilir. Hele bu kavramlar şehirler bazında ele alındığında konu daha da dar kapsamlı hale gelecek ve sadece çarşıdaki dükkanlara indirgenecektir.

Nitekim Alanya gibi oldukça hareketli bir turistik ilçede bile bu üç kavram karşınıza kırtasiye malzemeleri satışını çıkarmaktadır. Kültür sanat ve eğlence dünyasına ait kırtasiye malzemelerinin satışı demek çok daha iyi bir tanımlamadır. Akrilik boyalar, resim veya teknik resim alanında kullanılan çizim kalemleri, kağıt ve defterler, yağlı boya fırçaları hemen akla gelen malzemelerdir. Ve bu ürün çeşitliliği işin içine hobi malzemeleri girdiği zaman daha da çoğalmaktadır.

Alanya’ya Yerleşenler

Alanya’nın her yıl genişleyen çarşısında da bu çeşit ürünleri satan kırtasiyecileri görebilirsiniz. Hatta çok sayıda Alman vatandaşının da yaşadığı Alanya kendi hobilerine zaman ayıracak yaşa gelmiş emekli kişiler için de yerleşilecek ilçelerden biridir. Kırtasiyecilerde hobi ürünleri bölümü içinde metalik boyalar, dekupaj kağıtları, ahşap objeler, seramik boyalar, cam ve kumaş boyama ürünleri gibi çeşitlere rastlayacaksınız.

Çocuklar için olan boyama ürünleri, yazı tahtaları, renkli kupalar gibi ürünlerle raflar daha şenlenmektedir. Bir kez daha belirtmek gerekir; insanın kendi hobileriyle uğraşması, hatta bunu bir sanat seviyesine çıkarması tam anlamıyla ancak emeklilik döneminde mümkün oluyor, hele yaşanılan yerin özellikleri toplumsal doku açısından bunu destekliyorsa çok daha iyi oluyor.

Alanya sahip olduğu turizm hareketliliği ile bu çeşit bir toplumsal dokunun olduğu sahil şehirlerindendir. Çarşısında dolaştığınız anda bile bunu anlayabilirsiniz. Bir kırtasiye dükkânında sorduğunuz hobi ürünleri hangileridir sorusuna da ayrıntılı bir ürün grubuyla yanıt alacaksınız.

Bu satışların sürdüğü dükkânlar ise tabii ki küçük esnaf olarak gruplanmaktadır.

Kültür ve Sanat Merkezleri

Şehirdeki kültür ve sanat hayatına ise kültür merkezleri ve kültür evleri ev sahipliği yapar. Alanya Belediye Tiyatrosu ayrı bir merkezdir. Bu kurum çerçevesinde açılan oyunculuk ve diksiyon kursları şehirde yaşayanlar için çok ilgi çekici bir aktivitedir. Oyuncular tarafından seslendirilmiş sesli kitaplar vardır.

Açılan sergileri, sahnelenecek oyunları, spor karşılaşmalarını ve eğitim aktivitelerini de ilçe sevdalılarının kurduğu internet sitesinden öğrenebilirsiniz. Bütün bunlar canlı bir kültür hayatının şehirde sürdüğünü göstermektedir. Alanya Müzesi bir başka kültür merkezidir. Şehir merkezinde kurulu olan müzede 52 cm. yüksekliğindeki bronz Herakles heykeli ayrı bir salonda sergilenir. Ayrıca zeytinyağının tarihini anlatan Tarım Köşesi müzenin en ilgi çeken kısımları içindedir.

Bu toplumsal hareketlilik şehre sadece 42 kilometre uzaklıkta olan Gazipaşa havaalanının sağladığı ulaşım kolaylıkları ile desteklenmektedir. Alanya kültür ve sanat programları özellikle yaz aylarında bitmek bilmez. Bu yüzden turizm konusundan bahsetmeden de olmaz. 2016 yılında Alaâddin Keykubat Üniversitesi bünyesinde kurulan Turizm Fakültesi turizm işletmeciliği, gastronomi ve mutfak sanatları, turizm rehberliği ve rekreasyon (yenilenme) yönetimi olmak üzere dört bölümde akademik program sürdürmektedir.

Alanya’nın en önemli geçim kaynağı olan turizm ise şehirdeki her dükkânla bir şekilde ilgilidir. Çarşı turistik satış mağazaları ile doludur. Gezilecek yerler konusu dendiği zaman da karşınıza uzun bir liste çıkar. Alanya Kalesi, Kızıl Kule, Tersane Plajı, Dim Mağarası ve Dim Çayı, Syedra Antik Kenti hemen akla gelen yerler arasındadır