Antalya Hakkında

09.11.2021
335

Güzel ülkemiz Türkiyemiz’de turizm denilince ilk akla gelen yerlerin başında Antalya gelmektedir. Antalya gerek jeopolitik konumu gerek iklimi sebebiyle en çok tercih edilen turizm bölgelerimizden biridir.

Ülkemize turizm konusunda oldukça getirisi olan Antalya’nın bir diğer özelliği ise tarım şehri olmasıdır. Turunçgillerin merkezi olan Antalya tarım sektöründe de gelişme göstermiş ve bu yönüyle de ön plana çıkmış ve portakalın ana vatanı olarak bilinmiştir.

Biz bu makalemizde ise güzide şehirlerimizden biri olan Antalya’nın başta tarihi olmak üzere özelliklerini, ilçelerini, ekonomik durumunu, ulaşım olanaklarını inceleyecek ve gezip görmek isteyenler için adeta ordaymış hissi vereceğiz. Gelin hep beraber bu muhteşem gezimize başlayalım…

Antalya’nın İlçeleri

Antalya’yı yakından tanımak için yazımıza öncelikle Antalya’nın ilçelerinden başlamayı uygun gördük. Antalya ilimizde  19 tane ilçe bulunmaktadır. Aksu, Döşemealtı, Kepez, Konyaaltı ve Muratpaşa, bu büyükşehrimizin metropol olan ilçeleri arasındadır. Peki Antalya’nın diğer ilçeleri nelerdir? Gelin buna da bir göz atalım…

Antalya’nın yukarıda saydığımız metropol ilçeleri dışında, Akseki, Alanya, Demre, Elmalı, Finike, Gazipaşa, Gündoğmuş, İbradı, Kaş, Kemer gibi ilçeleri de bulunmaktadır.

Antalya’ya Ulaşım

Güzide ülkemizin Antalya iline uçak yolculuğu yaparak kısa sürede varabilmektesiniz. Birçok sayıda havayolu şirketinin Antalya iline direkt olarak uçak seferleri bulunmaktadır. Ayrıca şehirlerarası otobüs seferleri yapmakta olan firmaların hemen hemen hepsi Antalya’ya sefer düzenlemektedir. Antalya’ya özel araçlarınızın yanı sıra deniz otobüsleri ile de varabilmektesiniz.

Karayolu ile Antalya’ya Ulaşım

Şehirlerarası Otobüsler ile Antalya Otogarı’na Ulaşım

Türkiyemizin birçok bölgesinden ve ilinden Antalya Otogar’a direkt olarak ulaşım bulunmakla beraber İstanbul’dan Anadolu veya Avrupa yakası fark etmeksizin yarım saatte bir 80 – 90 Tl fiyat aralığında otobüs kalkmaktadır. Yolculuk süresi için ise Avrupa Yakasından gitmek isteyenler için 12 saat 30 dakika iken Anadolu Yakası’ndan 10 saat 40 dakika sürmektedir.

Ankara’da ise bu süre 8 saate inmekle beraber yolculuk ücreti ise 60 – 70 Tl arasında değişiklik göstermektedir.

Özel Araç ile Antalya’ya Ulaşım

Özel araçları ile Antalya’ya gitmeyi arzulayanlar için birçok yol bulunmaktadır. Özel araçlar ile gidildiği için mola sürelerini de kendiniz belirleyeceğiniz bu yolculukta İstanbul’dan ortalama 8 saat 15 dakika yolculuk süresi varken kilometre olarak ise uzaklık yaklaşık olarak 696 kilometredir. İstanbul’dan gelecekler için yolculuğu başlanıldıktan sonra Gebze, Yalova, Bursa, Bilecik, Kütahya, Afyonkarahisar ve Isparta yol güzergahını takip etmeleri gerekmektedir. Ardından Isparta’dan Burdur’a geçiş yapılarak, oradan Antalya’nın Aksu ilçesine giriş yapılır ve Antalya’ya varılmış olur.

Başkentimiz Ankara’dan gitmeyi planlayanlar için ise Ankara ile Antalya arası mesafe 477 kilometre uzaklıkta bulunmakla beraber yolculuk süresi ise ortalama 6 saati bulmaktadır.  Yolculuk Ankara’nın Polatlı ilçesi üzerinden Isparta’ya doğru gidilerek başlamakta, sonrasında ise Burdur ve Antalya’ya bağlı Aksu ilçesi güzergahı üzerinden Antalya’ya girerek noktalanır. Bu noktalanmanın ardından Antalya il merkezine gitmek için ise 24 kilometre daha gitmeniz gerekecektir.

Antalya’nın Tarihi

Anadolu bölgesinin en eski yerleşim bölgelerinden olan Antalya’nın tarihi, insanlığın Anadolu’da görülmeye başlamış olduğu çağlara kadar uzanmaktadır. Antalya’nın nasıl kurulduğuna bir göz atacak olursak Antalya, bu bölgelerde tabii bir deniz üssü aramakta olan Bergama Kralı II. Attalos tarafından eski bir şehrin bulunduğu yerde kurulmuştur. M. Ö. I. Yy. başlarında ise Bergama Krallığı’nın toprakları Romalılar’ın eline geçince Antalya ve de civarındaki limanların büyük bölümü Pamphylia Korsanları’nın nüfuzu altına girdi.

Korsan kontrolü altına giren Antalya bölgesini M. Ö. 79’da korsanlardan Roma Konsülü P. Servilius temizledi ve şehirde Roma hakimiyetini sağladı. Roma idaresi altına giren Antalya giderek gelişme gösterdi ve önemli bir ticaret merkezi halini aldı. Bu özelliğiyle göz kamaştıran Antalya, 7. Yy. itibariyle Arap akınlarına uğradı.

Türklerin Anadolu’yu fethi sırasında Süleyman Şah tarafından alınan Antalya 1103’e kadar Selçuklular’ın hakimiyeti altında kaldı. 1103’te ise Bizans tarafından geri alındı. Bundan sonra ise Bizans ve Türkler arasında birkaç kez el değiştirdi.

  1. Haçlı Seferi sırasında bir süre Haçlı kuvvetlerine üs vazifesi gören Antalya’yı 1181’de Sultan II. Kılıçarslan almaya çalıştı ancak başarılı olamadı. Nihayet 5 Mart 1207’de Latin idaresinden memnun olmayan Rumlar’ın desteği ile fetih gerçekleşti. Mübârizüddin Ertokuş’u valiliğe ve subaşılığa getiren Sultan I. Gıyâseddin Keyhusrev şehre bir kadı, imam, müezzin, hatip tayin ederek kalenin surlarını onarttı ve bir de mescid yaptırdı.

Osmanlı Döneminde Antalya

Antalya, Yıldırım Bayezid döneminde Osmanlı hakimiyetine dahil edildi. Ancak 1402 yılında gerçekleşen Ankara Savaşı’nın ardından Timur Devleti beylikleri yeniden canlandırarak Antalya’yı da önceki beyliğine geri verdi.

Osmanlı döneminde Antalya bundan sonra bir kez daha yabancı saldırsına uğradı burda Akkoyunlu hükümdarı Uzun Hasan’a yardım maksadıyla hazırlanan, ancak gerçek amaçlarının  Osmanlı ticaretine balta vurmak olduğu anlaşılan bir Haçlı donanması 1472’de Antalya üzerine yönelerek burayı kuşatma altına aldı.  Ancak surlar aşılamadı ve Haçlı donanması geri dönmek zorunda kaldı, böylece başarısız oldular.

Cumhuriyet Döneminde Antalya

1913 yılında mutasarrıflık olan Antalya ilimiz, cumhuriyetin ilk yıllarında il haline getirildi. 1925- 1926 yılları arasında Antalya ilinde 32. 000 kişi yaşamaktayken mübadele anlaşması gereğince şehirdeki Rum nüfusun göç etmesiyle nüfusta düşüş görüldü. Cumhuriyet rejiminde ilk nüfus sayımı olan 1927 nüfus sayımında ise ilin nüfusu 17. 635 olarak belirlendi.

Antalya’da Gezilecek Yerler

Plajlar

Konyaaltı Plajı

Antalya ilimizin en popüler halk plajlarından biri olan Konyaaltı Plajı’nın içerisinde şezlong ve şemsiye kiralaması dışında para ödemenize gerek yok. Gerçekten berrak denizi, altın rengindeki kumsalları ile Konyaaltı Plajı, tatilin ve plajın keyfini çıkarabileceğiniz bir yer konumunda.

Phaselis Plajı

Şehrin batı kıyılarında olan bu plaj siz ve aileniz için en iyi plajlardan birisi konumunda.. Diğer plajlara nazaran daha sığ ve temiz olan Phaselis plajı çocuklarınız için daha güvenli bir yüzme ortamına sahip durumda.

Ay Işığı Plajı

Kemer ilçesinde bulunan bu plaj halk plajları arasındaki en güzel plajlardan birisidir. İçinde marketleri de barındırmakta olan ve birçok su sporu yapma imkanı sunan Ayışığı Plajı sizlerin ziyaretlerini beklemekte… Antalya’ya olan kolay ulaşımı sayesinde hızlıca varabileceğiniz plaj, görüp görebileceğiniz en güzel sahillere sahip konumda.

Tekirova Plajları 

Şehrin en sakin ve en güzel kıyılarından biri ise Tekirova kıyılarıdır. Temiz ve sakin kıyılarıyla güzel alternatiflerden biri olan Tekirova Plajı’nda denize girdiğinizde suyun güzelliğiyle kendinizi bulmanızı ve hayal ettiğiniz tatilin tadını çıkarmanızı sağlayacak…

Mağaralar (Tarihi Mağaralar)

Beldibi Mağarası 

Şehrin Kemer ilçesine bağlı bulunan Beldibi Mağarası, Antalya- Kemer sahil yolunun yaklaşık 40. kilometresinde bulunan Çamdağ Tünelinin çıkışında yer almakta olan bir kaya altı sığınağıdır. Tarihsel özelliği bulunan bu mağara  aşağı ve yukarı sığınaklar olmak üzere ikiye ayrılmaktadır.

Bedibi Mağarası

Karain Mağarası

Antalya şehrinin Yağca Köyü’nde bulunan Karain Mağarası, ülkemizde bulunan en büyük mağaralardan birisidir. Ülkemizdeki mağaralar açısından içerisinde insan yaşayan en büyük mağara konumundadır. Bu mağara 500. 000 yıl öncesinden izler taşımakla beraber içerisinde giderek derinleşen odalar ve büyüleyici bir atmosfer barındırmaktadır.

Karain Mağarası

 

 

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.