Alanya Tarihi Hakkında Bilgi

27.10.2021
274

Alanya hakkında detaylı bilgi içeren makalemiz, kentimizin güzelliğini anlatmaya yetmez. Doğanın sesini duymak isteyen ziyaretçilerimiz için rehber olacak içeriğimiz size kentimizi daha yakından tanıtacak.

Alanya Hakkında Detaylı Bilgi yazımızda Doğa ile Başlamak istiyoruz. Doğanın tarihle ortaklaşarak güzelleştirdiği yeryüzü cennetlerinin birçoğuna ev sahipliği yapan Alanya tarihi ve güzellikleriyle göreni kendine aşık eder ve onu kendisi ile yaşamaya mecbur bırakır.

Gerçekten yerli ve yabancı kâşiflerini büyük şair Atilla İlhan’ın “Ben sana mecburum” dizelerinde olduğu gibi kendisine mecbur eden bu yeryüzü güzeli kent saymakla bitmeyecek özellikleri ile ünvanı fazlası ile hak eder.

Yurtiçi ve yurt dışından gelen tatilcilerin en sık tercih ettiği ilçede Alanya otelleri büyük bir talep görür. Turizm sezonunun neredeyse her ay aktif olduğu Alanya’da keşfedilecek yerler bir hayli fazladır. Doğal ve tarihi güzelliğini her adımda hissedeceğiniz bu kent hakkında biraz daha bilgi edinmeye ne dersiniz?

Kadı ini mağarasında bulunan fosiller Alanya tarihini M.Ö. 20.000 yılına taşımaktadır. Karanlık çağ olarak bilinen dönem henüz keşfi yapılmamış bir gizem olarak gerçek gezginleri dünlerde olduğu gibi bugünlerde de mağarasına Kadı ini mağarasına doğru çekmektedir.

Antik çağ tarihçileri tarafından adı bazen Pamfilya bazen de Klikya olarak anılmıştır. Strabon’dan Evliya Çelebi’ye kadar birçok gezginin bilgi dağarcığını besleyen kentin hala ne zaman ve kimler tarafından kurulduğu bilinmemektedir.

Günümüze gelen bilgilerden şehrin ilk adı Korakesium olarak kabul edilir. M.Ö. 1200’lü yıllarda Yunanlılar tarafından yakılıp yıkılan Truva ülkesinden canını kurtaran az sayıda ‘Hektor soyu’ insana vatan olduğu Heredot’un anlatılarından anlaşılır.

Bizans döneminde Kalanoros adını alır. Anadolu Selçuklu döneminde Alaeddin Keykubat tarafından ele geçirilen şehrin adı hükümdarın adını çağrıştırır şekilde Alaiye olarak değiştirilir. 1935 yılında ise şehri ziyaret eden Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından adı Alanya olarak belirlenir.

Alanya Gezilecek Yerler Hakkında

Alana gezilecek yerler açısından da son derece zengidir. Alanya’nın görmeden dönülmeyecek o kadar çok yeri vardır ki bir sıralama veya seçki yapmak hiç de kolay değildir. Alanya’nın simgesi durumunda olan kale 1200 yıllarında yapıldığı özelliklerini nerede ise korumaktadır.

Kale içinde bulunan kızıl kuleden 360 derece tüm şehri izlemek olasıdır. Damlataşı plajı aynı zamanda eğlencenin merkezi konumundadır. Hemen yanı başında bulunan Damlataş mağarası ise dünyanın en özel mağarası olarak sizi şaşırtacak bir güzelliktedir.

Denizden girilebilen fosforlu mağara sizlere görsel bir ışık şöleni sunacaktır. Biraz yukarılara doğru yükseldiğinizde Dim çayı ve aynı adı taşıyan mağarası 300 metre uzunluğu ile sizlere gizemli bir an yaşatacaktır. Sapadere kanyonu, Alara kalesi, Kleopatra plajı, Atatürk evi, Teleferik ve daha neler.

Bir yarımada şeklinde olan Alanya’nın kıyıları Toroslardan inen birçok akarsuyun getirdiği alüvyonlardan oluşmuştur. Toros dağlarının kalker yapısı nedeni ile çok sağlam bir zemine oturmuş olan kent deprem kuşağının dışında bulunmaktadır.

Alanya’da En İyi Turizm ve Eğlence Mekanları Burada » https://esnafvitrinim.com/kategoriler/turizm-eglence

Alanya Hava Durumu

Akdeniz ikliminin en belirgin özelliklerine sahip olan Alanya iklimi; kışlarını ılık ve yağışlı, yazlarını ise sıcak- kurak olarak yaşar ve yaşatır. Yeraltı suları bakımından oldukça zengin ve bir o kadar da yer üstü suları ile öne çıkar. Oba, kargı, sedire ve çak çayları aynı zamanda tarım alanında kullanılır.

Dağ ve yaylalarda doğanın sunduğu bereketin yanı sıra çok dar olan sahil şeridi boyunca başta muz olmak üzere; narenciye, seracılık, sebzecilik en gelişmiş tekniklerle yapılır.

Bitki örtüsü Toroslara yükseldikçe değişiklikler gösterir. 1000 metreye kadar makilik ve bodur ağaçlardan oluşan yapı bu rakımdan sonra yerini karaçam sedir karışımı ormanlara bırakır.

Kuzey bölgesinde yüksek dağlar arasında yer alan birçok yaylası ile göze batan Alanya bu bölgelerinde bulunan 3000 metreye dek yükselen dağ ve tepeleri ile ayrı bir güzellik sunar.

Güney bölgesinde tek kelime ile ‘geçit vermeyen’ Torosları aşmak için akarsuların açtığı yatakları kullanmak mecburidir.

Diğer bir anlatı ile Alanya’dan İç Anadolu’ya geçebilmek; Dim vadisi, Göçdavut gediği, Alara Vadisi, Kuşyuvası, Yelköprü ve Çayarası adları ile anılan akarsuların açtığı yataklar aracılığı ile olasıdır.

Bu bölgede özellikle Selçuklu döneminden kalma köprüler hala kullanılmaktadır.

Alanya Coğrafi Durumu Hakkında Bilgi

Alanya, doğu, batı ve kuzeyden yüksek dağlarla çevrilidir. Bu durum ilçeye farklı bir ayrıcalık daha sunar. Yüksek dağlar esen yelleri kırması bölgede yetişen bitki çeşitliliği açısından özel bir durum oluşturur. Dünyanın hemen her yerinde yetişen bitkiler için bulunmaz bir ortam sağlayan bu dağlar kentin özelliğine ve farklılığına kat atar.

Yine dağların bir nimet olarak sunduğu Alanya iklimi burada yaşamanın kendisine mecbur kalınmasının nedenlerinden biridir.

Uzun yıllardan beri ortalama sıcaklığın yaklaşık 20 derece olması bunun en önemli göstergesidir. Kış aylarında dağların tepeleri karlarla kaplı iken kentte sıcaklık ortalama 13 derecedir.

Yazın ise 30 derecelere yaklaşan kent sıcaklığı yükseklerde 12 dereceler olarak belirlenir. Bu nedenle şehir yaz aylarında deniz ve kumsal sevdalısı turistlerin akınına uğrarken yerli halk dağlara doğru yön değiştirir. Bu yön değiştirmenin bir nedeni de kent içinde artan nem oranıdır.

Bu aynı zamanda yerli halkın doğanın sunduğu çok özel nimetlerden pay almak için yaptığı seçimdir. Bin bir çeşit bitkinin sunduğu güzellikleri devşirme kısacası bal üretme düşüncesidir. Dünyanın çok az yerinde dağ ve deniz bu denli iç içe ve ortaklaşa katkı sunar yaşayan canlarına.

Alanya’nın Doğal Güzellikleri Hakkında Bilgi

Dağlardan inen alüvyonların da katkısı ile bir başka güzellikle parıldayan sahil uzar gider. Gerçekten kum altın görünümündedir.

Mavi denizin kumlar ile yaptığı dans yaz aylarında deniz ve kum sevdalılarına bir başka güzellik sunar. Güneşin ise denizle dansı gün boyunca yaldız yaldız her dar dalga üzerinde sürer gider.

Dolunay gecelerinde uçsuz bucaksız sahilde romantizme kapılmamak ne mümkündür, ya da; Nisanın ortasında hafif bir ürperti ile denize girmek, sere serpe uzanıp altın kumlar üzerinden Akdağ üstündeki bembeyaz karlarla sıcacık ilişki kurmak.

Ufkun denizle bittiği yerde güneşin sönüşüne bakarken varlığı sorgulamak, neyse ney içtiği bir yudum alarak benliğinle hesaplaşmak.

Alanya tüm bu turistik ilçe özelliklerinin ve güzelliklerinin yanı sıra aynı zamanda büyük bir şehir havası ile de öne çıkar. Yaz kış yaşanabilecek bir kenttir.

Bu konuda en modern şehirlerle boy ölçüşecek konumdadır. Turizm alanındaki gelişmişliğinin yanı sıra bölge yetiştirdiği ürünleri ile ekonomiye çok önemli katkılar sağlar.

Yaz kış seracılıkla üretilen hemen her şey ekonomiyi canlı tutar. Özetlemek gerekirse, şehir salt yaz sezonunda değil yılın her ayı canlıdır.

Alanya’da Eğitim

Alanya eğitim ve öğretim alanında oldukça zengin olan şehirde ilk ve ortaöğretimin yanı sıra yükseköğrenim de önemli bir gelişme göstermiştir.

Alaattin Keykubat üniversitesi ön lisans ve lisans programları ile şimdiden bir cazibe merkezi konumuna gelmiştir.

Bunun yanı sıra; Alanya Hamdullah Emin Paşa Üniversitesi, Akdeniz Üniversitesi Alanya işletme fakültesi ve Alanya Ticaret ve sanayi odası meslek yüksekokulu kentte bulunan diğer yükseköğrenim kurumları.

Kentin canlılığına katkı veren diğer farklılıklardan ikisi ise hiç şüphesiz eğitim ve spor olarak öne çıkmaktadır.

Kenti süper ligde temsil eden Aytemiz Alanyaspor başarılı performansı ile şehre ayrı bir KDV katmaktadır.

Bahçeşehir okulları stadyumunda maçlarını oynayan takım gittikçe tesis yönünden de zenginleşmektedir. Kent aynı zamanda 9 branşta hizmet veren yaz okulları ile de farklı bir konum sergilemektedir.

Alanya ilçesinin bir başka özelliği de bu şehirde ikamet eden yabancılar. Son verilere göre 17 bin 446 yabancı uyruklu kişi burada sürekli olarak yaşamını sürdürüyor.

Alanya aynı zamanda 150 bini aşan yerleşik nüfusu ile birçok ilimizden daha fazla nüfusa sahip.

Alanya ilçesi yaklaşan yerel seçimlere giderken bir ilke de imza atıyor.  “Yıllardır Alanya’da yaşayan ve değişik ortamlarda şehrin tanıtımı için çaba harcayan Rus uyruklu Anastasia Petrova belediye başkanlığına aday oluyor” haberi Alanya’nın ne kadar özel bir dünya cenneti olduğunu göstermeye yetiyor.

Alanya Eğitim Firmalarını İncelemek İsterseniz ; https://esnafvitrinim.com/kategoriler/egimi-vitrini

Alanya Hakkında Detaylı Bilgi hakkında eksik gördüğün ve eklemek istediğiniz bir konu var ise yorum kısmına belirterek bize katkıda bulunabilirsiniz.

Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi

Alanya Alaadddin Keykubat Üniversitesi

Alanya Alaadddin Keykubat Üniversitesi

Alanya Alaadddin Keykubat Üniversitesi

 

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.